Και τώρα τι; Τα σκληρά μέτρα πέρασαν, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Υποτίθεται ότι όλα αυτά έγιναν για τη δόση των 31,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ανακουφίσει το τραπεζικό σύστημα και θα αρχίσουν κάποιες διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας, για να “δουλέψει” και η πραγματική οικονομία. Θα γίνει, όμως, έτσι; >>>

 

Οι πληροφορίες θέλουν τη χώρα μας να παίρνει, τελικά, τη δόση. “Παίζουν” δυο ημερομηνίες: Η 28η Νοεμβρίου και η 4η Δεκεμβρίου – το αργότερο. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η δόση “θα έρθει ολόκληρη” κι όχι σε… δόσεις, κάτι που θα μας βάλει στην τελική ευθεία για τελική λύση του ελληνικού προβλήματος. Μια λύση, πάντως, που δε θα γίνει μέσα σε μερικές ημέρες –ούτε καν σε μερικούς μήνες.

Θα ρωτούσε κανείς “και για ποιον λόγο το Μαξίμου δεν πανηγυρίζει”; Γιατί περιμένει μια σειρά από δηλώσεις “αξιωματούχων”. Οι οικονομικοί “αξιωματούχοι” δε θα είναι θετικοί, αλλά ούτε αρνητικοί. Θα επιμένουν στο “υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη”. Αντίθετα, οι πολιτικοί “αξιωματούχοι” θα είναι ιδιαίτερα θετικοί, σε μια γενική προσπάθεια να πεισθούν οι δανειστές ότι αυτού του είδους τις λύσεις πρέπει να ακολουθήσουν και στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., που έχουν παρόμοια –ίσως και μεγαλύτερα- προβλήματα.

Το Μαξίμου φέρεται να έχει κουραστεί από αυτές τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις. Έτσι, κρατά μικρό καλάθι κι ευελπιστεί ότι, στο σημερινό Eurofroup, στο οποίο μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα υπάρξουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Το μεγάλο “συν”, όμως, στην ελληνική προσπάθεια, θα έρθει από πλευράς της Τρόικας. Οι πληροφορίες θέλουν τους τροϊκανούς να βρίσκουν –επιτέλους- θετικά σημεία στην ελληνική προσπάθεια και να υπογραμμίζουν, στην έκθεσή τους, ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα βήματα που πρέπει. Από εδώ απέρρεε και η σιγουριά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι τα χρήματα της δόσης “θα έρθουν σίγουρα –και με το παραπάνω”. Κι αυτό το παραπάνω είναι το οφειλόμενο τμήμα της προηγούμενης δόσης, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, μετά και τη θετική έκθεση, θα φθάσουν μαζί με την περίφημη δόση των 31,5 εκ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή οδηγούν και οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα:

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Θα πάρουμε έγκαιρα τη δόση» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι από το Eurogroup αναμένει θετική δήλωση για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μια πολιτική δήλωση στήριξης, αλλά και το χρονοδιάγραμμα καταβολής του πακέτου βοήθειας.

Όπως είπε τα ξημερώματα ο κ. Στουρνάρας μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, η δόση θα έρθει έγκαιρα, αλλά διευκρίνισε ότι δεν ξέρει πότε γιατί πρέπει να αποφασίσουν τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ΕΕ.