Το ΥΜΑ-Θ ξενάγησε τα ΜΜΕ στα «Κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913»

Το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τον Ταξίν πασά, στον βασιλέα Γεώργιο, αλλά και άλλα κειμήλια, πρωταγωνιστών του 1912 και απλών ανθρώπων, περιμένουν τους Θεσσαλονικείς στην έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913». >>>
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο 2ο όροφο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, από τις 26 Οκτωβρίου 2012 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013. 
Σήμερα, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος, που επιμελήθηκε την έκθεση, ξενάγησαν σε αυτήν εκπροσώπους του Τύπου. 
«Η επέτειος των 100 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 και το 1913, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική Πολιτεία να αποδώσει τις πρέπουσες τιμές σε μια ένδοξη περίοδο της ελληνικής ιστορίας», σημείωσε ο κ. Καράογλου. 
«Μια περίοδο ανδρείας, αυτοθυσίας και αγωνιστικότητας του ελληνικού Έθνους. Σε αυτήν τη εθνική επέτειο, το Υπουργείο μας συμμετέχει ενεργά, διοργανώνοντας εκδηλώσεις τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Μακεδονία, ευελπιστώντας να μεταφέρουμε σε όλους τους Έλληνες τον εθνικό παλμό εκείνης της ιστορικής περιόδου. Άλλωστε, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, να ανυψώσουμε το εθνικό φρόνημα της κοινωνίας», πρόσθεσε. 
Από την πλευρά του ο κ. Νικόλτσιος, ο οποίος είναι και ο επιμελητής της έκθεσης, μαζί με τον γιο του Νικόλαο,  επισήμανε ότι «πρόκειται για την πλουσιότερη έκθεση που οργανώθηκε με θέμα την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». 

Εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό
«Επιθυμία του κ. υπουργού ήταν να παρουσιάζονται στην έκθεση πρωτότυπα τρισδιάστατα αντικείμενα που να εμπεριέχουν το DNA ανώνυμων και επώνυμων πρωταγωνιστών των Βαλκανικών Πολέμων. Επίσης, επιθυμία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης ήταν να γίνει μια σύντομη αναφορά σε όλη την περίοδο από την εποχή που η Θεσσαλονίκη πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, μέχρι το 1912 που παρουσιάζονται όλα τα επαναστατικά κινήματα των Ελλήνων για την ελευθερία τους», υπογράμμισε. 
Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου κρατά στα
χέρια του το Πρωτόκολλο
Παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913», θα τελέσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, ενώ για πρώτη φορά θα εκτεθεί το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης. 
Τα εκθέματα που έχουν επιλεγεί και συγκεντρωθεί, αποτελούν σπάνια κειμήλια εποχής από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της χώρας. Μεταξύ αυτών θα είναι προσωπικά αντικείμενα: του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Βασιλιά Γεωργίου Α΄, του Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου, του Υποπλοίαρχου Βότση, του Στρατηγού Καλλάρη, του Χασάν Ταχσίν πασά, κειμήλια αγωνιστών των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά και απλών ανθρώπων της εποχής. 

Ποιοι παραχώρησαν τα κειμήλια
Η έκθεση κειμηλίων συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, ενώ η παραχώρηση των κειμηλίων έγινε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «ο Παύλος Μελάς», το Πολεμικό Μουσείο και το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκης. 
Ακόμα από τους ιδιώτες συλλέκτες: Δημήτριο Γιαννόγλου, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ιωάννη Ζωχιό, Μαρία Καλλάρη, Αναστάσιο Λιάσκο, Ιωάννη Μέγα, Νατάσα Μποζίνη, Βασίλειο Νικόλτσιο, Νικόλαο Τολιάδη, Ιωάννη Τσελεπίδη, Πέτρο Παπακυριακού, Αθανάσιο Φλόκα και Α. & Λ. Χαΐτογλου.

Σχόλια