Ανησυχίες και προβληματισμοί στο Μαξίμου. Η κοινή γνώμη, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δεν "καταπίνει" τα νέα μέτρα και στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για να διαχειριστούν επικοινωνιακά την όλη υπόθεση. >>>

Ιδιαίτερα προβληματίζονται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Θεωρούν, πάντως, την αυριανή μέρα κρας-τεστ, για να δουν τι θα πράξουν και πώς θα το πράξουν, όσον αφορά τα επώδυνα μέτρα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να προλάβει τόσο το Eurogroup όσο και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Όμως, παρά το ότι η χώρα άκουσε -επιτέλους- καλά λόγια και ο πρωθυπουργός βρήκε -επίσης, επιτέλους- στήριξη από Ευρωπαίους ηγέτες, αυτό δε φαίνεται να "περνάει" στον κόσμο.
Ο κ. Σαμαράς θα δει και πάλι τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του αύριο Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη. Θέλει να τελειώνει με τις συζητήσεις και να υπάρξουν αποφάσεις. Στόχος του Πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να πειστούν οι πολίτες ότι πρόκειται για τα τελευταία μέτρα και να συναινέσουν. Πόσο, όμως, να ματώσουν, ακόμη, οι παραγωγικές τάξεις της χώρας και οι εργαζόμενοι; Πώς να πεισθούν ότι οι θυσίες τους αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο και ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ; Κανείς δεν έχει ξεχάσει αυτό που είχε πει ο φρέσκος -τότε- υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι "το βαρέλι έχει πάτο"...
Για τις αυριανές κινητοποιήσεις, πάντως, η εντολή έχει δοθεί: Με κανέναν τρόπο να μην υπάρξουν επεισόδια. Να μη γίνουν συγκρούσεις. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να αντιδράσει κι η κυβέρνηση την υποχρέωση να προχωρήσει...

Μια δημοσκόπηση με σημασία
Η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για την Real News δείχνει, πάντως, ότι οι πολίτες δύσκολα θα πεισθούν για την αναγκαιότητα των μέτρων: 6 στους 10 θεωρούν ότι τα μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, ενώ 7 στους 10 αμφιβάλλουν αν τα μέτρα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 
Πολύ υψηλό είναι το ποσοστό (83,4%) όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα έπειτα από αυτά, ενώ σε υψηλότερο επίπεδο (87,1%) κινείται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν αρνητικά το επίπεδο ζωής τους.

Μειώνεται, πάντως, το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε εκτός ευρώ (34,8%) και αυτών που πιστεύουν στη χρεωκοπία(49,8%).
Αντίθετα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός ευρώ και... σε δανειακή σύμβαση (66,7%). Μόνν το 10,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα. 

Τι θα γίνει στη σύσκεψη των αρχηγών
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως, πηγαίνει στην επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών επιμένοντας πως δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα, ότι τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν όλα μαζί αλλά να εφαρμοστούν σε δύο διετίες, καθώς και ότι θα πρέπει το πακέτο να κλείσει γρήγορα και η διαπραγμάτευση να γίνει σε πολιτικό επίπεδο. 
Μάλιστα, από την Πέμπτη αρχίζει σειρά επαφών στο εξωτερικό (πρώτα θα πάει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος).
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει μέχρι την τελευταία στιγμή στην ρήτρα ισοδύναμων μέτρων, με στελέχη του επιτελείου του να διαβεβαιώνουν ότι αυτή φέρεται να υιοθετείται. Σύμφωνα με αυτήν, σε περίπτωση που τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι μόνο το επιτρέψουν, δεν θα εφαρμόζονται στο μέλλον επώδυνα μέτρα για τις ιδιαίτερα αδύναμες κοινωνικές ομάδες. 
_________________________________________________________________________
με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη realnews.gr και τα site των κομμάτων