Εγκρίθηκε η χρήση συσκευών εντοπισμού για ανήλικους, ή άτομα με προβλήματα υγείας, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου της Κυριακής. >>>

Στην Αρχή είχαν προσφύγει δύο εταιρίες που προωθούν παρόμοια προϊόντα. Σύμφωνα με την απόφαση της αρχής, ακόμη κι όταν ο συνδρομητής της υπηρεσίας είναι διαφορετικός από τον χρήστη (κυρίως περιπτώσεις παιδιών και ηλικιωμένων), κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο.
Οπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, «ο σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των φερόντων είναι η ατομική τους ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης». Σύμφωνα με την απόφαση, «στην περίπτωση που ο φέρων και ο συνδρομητής είναι διαφορετικά πρόσωπα, και ο συνδρομητής είναι αυτός που παρέχει τα προσωπικά δεδομένα του φέροντα, τότε θα πρέπει ο φέρων να έχει προηγουμένως ενημερωθεί και να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του ως προς την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων». Για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση, ενώ στις περιπτώσεις ανηλίκων «απαιτείται η συγκατάθεση των ασκούντων τη γονική μέριμνα του ανηλίκου».
Όσον αφορά το πώς θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα από την ίδια την εταιρία που δίνει την υπηρεσία; Η Αρχή αποφάσισε να αλλάζει, υποχρεωτικά, ο χρήστης το password της υπηρεσίας, με την πρώτη του είσοδο σε αυτήν.
Οι υπηρεσίες αυτές ουσιαστικά εντοπίζουν άτομα, μέσω gps. Φέρουν "κουμπί πανικού", το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χρήστης για να ζητήσει βοήθεια, η θέση του εντοπίζεται δορυφορικά και το μήνυμα στέλνεται με μορφή sms σε όποιον έχει δηλωθεί ως ο κηδεμόνας. Στην... αργκό ονομάζονται "βραχιολάκια", αφού λειτουργούν όπως τα γνωστά "βραχιολάκια" που χρησιμοποιούν αστυνομικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό βαρυποινιτών...