Επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς με την πρότασή του για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει αύριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που σήμερα μίλησε σε στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης. >>>

Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ και ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τα διλήμματα των εκλογών είναι μεταξύ άλλων "ανάπτυξη ή ΣΥΡΙΖΑ", "θέσεις εργασίας ή ΣΥΡΙΖΑ" και ευρωζώνη ή ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος.
Σε συνέντευξή του στο Εθνος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει οτι «το γεγονός ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή δεν κάνει ευκολότερη, αλλά δυστυχώς δυσκολότερη τη θέση μας. Διότι εμείς οφείλουμε, πρώτον, να υπερβούμε τη δική μας εθνική κρίση και, δεύτερον, να προετοιμαστούμε, ώστε η χώρα -το συντομότερο δυνατό- να καταλάβει μία θέση που την προστατεύει από την δυναμική της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κρίσης η οποία εξελίσσεται».Ο κ. Βενιζέλος τονίζει οτι  «δεν μπορείς να οικοδομήσεις την πολιτική σου στα τρία σοφίσματα που, δυστυχώς, κυριαρχούν στην ελληνική δημόσια συζήτηση». Περιγράφει τα τρία σοφίσματα ως εξής: «Το πρώτο σόφισμα είναι ότι η δανειακή σύμβαση, ούτως ή άλλως, εφαρμοζόμενη μας οδηγεί εκτός ευρώ, κάτι το οποίο είναι προφανώς εσφαλμένο. Άρα, η μονομερής καταγγελία δεν θέτει σε κίνδυνο τη θέση μας στο ευρώ, διότι αυτός ο κίνδυνος ούτως ή άλλως υπάρχει.
Από την άλλη μεριά, το αντίστροφο σόφισμα είναι πως ό,τι και να συμβεί στην Ελλάδα, ό,τι και να κάνει μονομερώς η Ελλάδα, δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ γιατί αυτό κοστίζει πολύ στους Ευρωπαίους, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.
Και έρχεται συμπληρωματικά το τρίτο σόφισμα: ότι η χώρα έχει ούτως ή άλλως χρεοκοπήσει, άρα δεν μας πειράζει να χρεοκοπήσουμε και επισήμως». Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει οτι «πρόκειται για τρεις τραγικές, συνωμοσιολογικές παρεξηγήσεις, που δηλητηρίασαν βαθιά την ελληνική κοινή γνώμη, την τύφλωσαν σε ένα μεγάλο ποσοστό. Και τώρα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αιχμάλωτοι της ίδιας της συνωμοσιολογικής θεωρίας που εμείς καλλιεργήσαμε».

"Ήμουν ο υπουργός Οικονομικών που πέτυχε μείωση του χρέους"!
Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση της δεύτερης δανειακής σύμβασης και την πρότασή του για την αναθεώρηση των δυσμενών της όρων, ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει οτι «αυτό που προτείνουμε τώρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη δημοσιοποίηση και την αποκάλυψη των διαφωνιών που είχαμε με την τρόικα κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης. Δεν είναι τίποτε άλλο από την προβολή των επιχειρημάτων που είχαμε διατυπώσει στην Τρόικα, αγωνιζόμενοι κατά της ύφεσης, κατά της ανεργίας, υπέρ των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Ζητώντας η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με πολύ πιο ήπιους και φιλικούς τρόπους». 
Ο κ. Βενιζέλος θυμίζει οτι «τότε διαπραγματευόμασταν, κατ’ αρχάς με υπονομευμένο το εσωτερικό μέτωπο, με τον κ. Σαμαρά να ζητάει εκλογές και με την Κυβέρνηση Παπαδήμου να έχει σχηματιστεί υπό τον όρο της άμεσης προσφυγής σε εκλογές. Με το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις να είναι στο δρόμο και να ασκούν την δική τους εύκολη «κοινωνική» αντιπολίτευση, ενώ το ίδιο το αντικείμενο που διεκδικούσαμε δεν είχε ακόμα επιτευχθεί».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει οτι «δεν είχαμε πετύχει τη νέα δανειακή σύμβαση. Δεν είχαμε πάρει 150 δισεκατομμύρια. Δεν είχαμε μειώσει το χρέος. Δεν είχαμε μειώσει τους τόκους και τα επιτόκια. Και κυρίως δεν είχαν αρχίσει να αλλάζουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, με κορυφαίο γεγονός την εκλογή Ολάντ». 
Και ο κ. Βενιζέλος καταλήγει οτι «υπό την έννοια αυτή η εθνική στρατηγική που προτείνουμε για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης είναι η φυσιολογική συνέχεια, η β’ φάση της διαπραγμάτευσης».