Η οικονομική κρίση, που πλήττει τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, συμπεραίνει, με δημόσια παρέμβαση του, ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουιζνιεκς. >>>
Παράλληλα, ο επίτροπος διαπιστώνει ότι πολλές εθνικές επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν αναγκασθεί είτε να κλείσουν τα γραφεία τους είτε να υπολειτουργούν, λόγω των περικοπών στους προϋπολογισμούς τους, ως αποτέλεσμα των γενικότερων περικοπών και της πολιτικής λιτότητας.
Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχουν περικοπεί οι προϋπολογισμοί αυτών των εθνικών επιτροπών ή έχει μειωθεί το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, τη γενικευμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αυτών των χωρών.
Οι καταγγελίες, που γίνονται προς αυτές τις εθνικές επιτροπές, έχουν προσλάβει έναν νέο χαρακτήρα και αναφέρονται στη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών ή την παραμέληση και κακοποίηση ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, υπογραμμίζει ο επίτροπος.
Η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που γίνεται ιδιαίτερα εμφανής σε περιόδους οικονομικής κρίσης, απαιτεί καλούς νόμους, αποτελεσματική δικαστική εξουσία αλλά και ισχυρές-ανεξάρτητες εθνικές επιτροπές, καταλήγει ο κ. Μουιζνιεκς.
Στην παρέμβασή του, ο επίτροπος αναγνωρίζει την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο διαμεσολαβητής
στην Πορτογαλία, ο οποίος έχει τρεις εξειδικευμένες γραμμές επικοινωνίας -για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες.
Ως ένα άλλο καλό παράδειγμα αναφέρει τον Ισπανό διαμεσολαβητή, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με την κατάσταση των ατόμων που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποθήκες τους. Ορισμένες από τις συστάσεις που περιέχονταν σε αυτή τη μελέτη βοήθησαν τις αρχές να λάβουν μέτρα προστασίας αυτών των ανθρώπων από τον κίνδυνο του αποκλεισμού και της φτώχειας, διευκρινίζει.
Οι επιπτώσεις της λιτότητας στον τομέα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε αντικείμενο έρευνας της ανεξάρτητης επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σκωτίας, αλλά στην Αγγλία η αναθεώρηση στη χορήγηση των κονδυλίων, που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση, προς τις επιτροπές προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επηρέασε το δικαίωμα της ισότητας με βάση τη φυλή, το φύλο και την αναπηρία, καταλήγει στην παρέμβαση του ο επίτροπος.