Βολές κατά των διοικήσεων των Ταμείων που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI και ιδιαίτερα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm. >>>
Όταν η διεθνής αγορά βρίσκει δελεαστική την προσφορά, εμείς τι μήνυμα στέλνουμε με αυτή τη στάση, διερωτήθηκε ο ίδιος, και προειδοποίησε πως αν δεν γίνει το PSI τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων «θα αξίζουν ένα μηδενικό».
Το 2020 θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος
«Είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες για τον τόπο, γιατί μέχρι την Πέμπτη θα κριθεί το PSI. Με την ανταλλαγή ο ιδιωτικός τομέας καλείται να κόψει το χρέος μας κατά 53% ή 105 δισ. ευρώ».
«Το χρέος είναι μία χιονοστιβάδα και κινδυνεύει να μας καλύψει, οι υποθέσεις που έχουν γίνει για το χρέος μας είναι σκληρές και το 2020 το χρέος μας θα είναι βιώσιμο, θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2013 και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε το στόχο» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Θα επηρεαστούν οι συντάξεις από το κούρεμα;
«Εάν δεν γίνει το PSI δεν θα δούμε καθόλου την κύρια σύνταξή μας, γιατί δεν θα έχουμε να την πληρώσουμε».
Για τους επενδυτές που εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους στο ελληνικό κράτος τόνισε ότι εάν πετύχουμε στο PSI θα βρούμε λύσεις και σε αυτό το θέμα. Το μέτρο προστασίας πιθανά θα είναι οι εγγυήσεις να φτάσουν στο ποσό της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή τις 100.000 ευρώ.
Δεν υπάρχει απόφαση ΣτΕ για το τέλος ακινήτων
Δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ΣτΕ, για το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη συνδιάσκεψη, οι οποίες όμως δεν διαφέρουν τίποτα από τη ρύθμιση που έχουμε κάνει για το θέμα, διευκρίνισε.
Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για όποιον έχει αποδεδειγμένα αδυναμία καταβολής του τέλους και επανέλαβε πως δεν έχει γίνει καμία διακοπή ηλεκτροδότησης σε αναξιοπαθούντες, ανάπηρους, ή συνταξιούχους που έχουν δηλώσει ότι αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων.
Σχετικά με το θέμα της παραίτησής του
«Δεν νομίζω ότι βοηθάει τη χώρα μία συζήτηση για την παραίτησή μου την ώρα που δίνουμε τη μάχη για το PSI», τόνισε.