Της ΒΑΛΙΑΣ ΜΠΑΜΠΕΤΣΑ*

Μέσα σε μια τρελή εποχή, γεμάτη άγχος, φόβους και καταπιέσεις μια βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης μ έκανε να αποτινάξω από πάνω μου την σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας.  Ένας κιθαρίστας με καουμπόικο καπέλο και δύο νέα παιδιά δίπλα του να παίζουν με ένα ταμπούρλο στην παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν >>>
αρκετά για να μου φτιάξουν το κέφι.
Πήρα ανά χείρας το βιβλίο μου με τίτλο "Αγάπη" από κορυφαίους ψυχολόγους και φιλοσόφους της εποχής μας που ερευνούν σ όλες τις διαστάσεις του το πρόβλημα της αγάπης και κατέβηκα στην παραλία,κάθισα σ ένα παγκάκι κι άρχισα να διαβάζω, ώσπου μια νοσταλγική μουσική κίνησε την περιέργεια μου.
Έψαξα με το βλέμμα μου από που αναδυόταν και αντίκρισα έναν κιθαρίστα να παίζει ρομαντική μουσική. Τα ζευγαράκια είχαν μαζευτεί γύρω του ένω τα μικρά παιδιά δεν χόρταιναν να τον βλέπουν και να τον ακούν.
Αν και το σαββατιάτικο απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ήταν συννεφιασμένο,αντίκρισα μια από τις ομορφότερες εικόνες. Ανάμεσα σε πελώρια σύννεφα κρυμμένος ο ήλιος έστελνε τις χρυσές του ακτίνες στη θάλασσα που ήταν γαλήνια.
Η ευεργετική ιδιότητα της θάλασσας σίγουρα είναι αδιαμφισβήτητη. Άλλωστε αν λάβουμε υπ όψιν την ερμηνεία τους χρώματος του μπλε,θα καταλάβουμε το γιατί. Είναι το χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ακόμα, ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη, την εξουσία αλλά και ... την μελαγχολία.

"Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή
φωνή που μπαίνει
μες στην καρδιά μας και την συγκινεί
και την ευφραίνει.

Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει,
τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι,
ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός". 

Κ.Π Καβάφης,
Φωνή από τη θάλασσα
Αποκηρυγμένα
______________________________________________________________
* η Βάλια Μπαμπέτσα είναι σπουδάστρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στη Θεσσαλονίκη.