ΕΦΕΤ: Νέες ανακλήσεις αναψυκτικών της Coca– Cola

Συνεχίζεται η διαδικασία ανάκλησης ανθρακούχων αναψυκτικών της Coca– Cola Τρία Έψιλον, μετά την διαπίστωση ότι σε ορισμένες παρτίδες διαπιστώθηκε δυσάρεστη γεύση. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) επανέρχεται με νέα ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν. >>>

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα στα οποία παρατηρήθηκε η παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης :
α)Ανθρακούχο αναψυκτικό«Coca–Cola», σεπλαστική συσκευασία των 1,5Lμε :
i) Ημερομηνία Λήξης : 14 08 12, Κωδικός Παραγωγής 13Β …* VU
ii) Ημερομηνία Λήξης : 15 08 12, Κωδικός Παραγωγής 14Β …* VU
iii) Ημερομηνία Λήξης : 16 08 12, Κωδικός Παραγωγής 15Β …* VU
β)Ανθρακούχο αναψυκτικό «Sprite», σε πλαστική συσκευασία των 1,5 L με :
Ημερομηνία Λήξης : 15 08 12, Κωδικός Παραγωγής 14Β …* VU
και
γ) Ανθρακούχο αναψυκτικό «Coca – Cola» σε γυάλινη φιάλη των 250 ml με
i) Hμερομηνία Λήξης : 14 08 13, Κωδικός Παραγωγής 13Β …* VTκαι
ii) Hμερομηνία Λήξης : 15 08 13, Κωδικός Παραγωγής 14Β …* VT
* Σημείωση: Ο αστερίσκος που εμφανίζεται στον Κωδικό Παραγωγής δηλώνει την ώρα παραγωγής
Οι παρτίδες
Σύμφωνα με ενημέρωση από την εταιρεία Coca– Cola Τρία Έψιλον έχουν παραχθεί από τις ανωτέρω παρτίδες 326.238 τεμάχια αναψυκτικό«Coca – Cola», σεπλαστική συσκευασία των 1,5L , 437.256 τεμάχια «Coca – Cola» σε γυάλινη φιάλη των 250 ml και 52.644 τεμάχια «Sprite», σε πλαστική συσκευασία των 1,5 L, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκλησης/απόσυρσης σε ποσοστό περίπου 88%.
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ «η εταιρεία Coca– Cola Τρία Έψιλον από τον εντοπισμό του προβλήματος στις 17.02.2012 μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο εφαρμογής της υφιστάμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας δεν έχει καταστεί δυνατό να βεβαιώσει την απουσία των εν λόγω προϊόντων από κάθε σημείο διάθεσής τους στην ελληνική αγορά».
Στο μεταξύ ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί σε επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας, ήτοι στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, την Αθήνα, το Σχηματάρι, το Ακταίο Πατρών, την ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και την Ν. Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν ληφθεί δεκάδες δείγματα που στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Τα ανωτέρω αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών σε συνδυασμό με διαθέσιμα τοξικολογικά δεδομένα καθώς και στοιχεία κατανάλωσης αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγησητης επικινδυνότητας των εν λόγω προϊόντων.
Επιπλέον, συνεχίζονται οι έλεγχοι που αφορούν στην εποπτεία της ανάκλησης / απόσυρσης.

Σχόλια