Καλά κρατεί ο πόλεμος ανακοινώσεων για το θέμα της μεταφοράς της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τώρα είναι η ώρα της διοίκησης να υπερασπιστεί, με ανακοίνωσή της, την απόφασή της για μεταφορά της συνεδρίασης στο Κέντρο Ιστορίας και να επιτεθεί στην αντιπολίτευση. >>>

 

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει “βέλτιστη λύση” τη μεταφορά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου σε άλλο κοινοτικό κατάστημα εντός της έδρας του Δήμου. Επικαλείται το ότι, “για πέμπτη συνεχόμενη φορά η Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκε υπό κατάληψη από πρώην εργαζόμενους στο Δήμο Θεσσαλονίκης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας που έχουν λήξει αυτοδικαίως προ πολλού”.

Θυμίζει τις τέσσερις καταλήψεις που προηγήθηκαν(13/2 - ώρα 14.00: Ειδική συνεδρίαση για την έγκριση οικονομικών καταστάσεων – ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως – οικονομικού έτους 2010 του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Τριανδρίας, 13/2 - ώρα 16.00: 3η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, 17/2 - ώρα 10.00 πρωί: 4η Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, 20/2 - ώρα 18.00: Ειδική Συνεδρίαση για την έγκριση οικονομικών καταστάσεων – ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως – οικονομικού έτους 2010 του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Τριανδρίας).

Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του δήμου κάνει λόγο για “εκβιασμό και βίαιη κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου”, αλλά και για “παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του αποφασιστικού δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου του Δήμου”, ενώ παραδέχεται ότι παρέλυσε ολόκληρος ο δήμος “με προφανείς επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας”.

Υπογραμμίζει ότι με τη μεταφορά της συνεδρίασης στο ΚΙΘ “η διοίκηση πέτυχε με αυτόν τον πλέον ανώδυνο τρόπο να διασφαλίσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία εντός της Αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου πραγματώνεται η Δημοκρατία”.

Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι, με την “επιδεικτική” αποχώρησή της φρόντισε “να «νίψει τας χείρας της» στο ζήτημα των πρώην συμβασιούχων” κι ότι δεν έχει λύσεις να προτείνει στο θέμα “πέρα από την καθυπόταξη των συμφερόντων του Δήμου και κατ’ επέκταση των πολιτών στο αίτημα των πρώην συμβασιούχων”.

Προσωπική επίθεση γίνεται και στον Κ. Γκιουλέκα, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του, αλλά περιγράφοντάς τον ως κάποιον από αυτούς που “υπερασπίζονται τους νόμους και νομοθετούν όντας στη Βουλή”, από τον οποίο η διοίκηση του δήμου θα περίμενε ότι “θα συμπαρατάσσονταν και θα φρόντιζαν ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου. Εξάλλου, η χρήση της έννοιας της Δημοκρατίας ως προκάλυμμα για την κατάλυση της νομιμότητας είναι επικίνδυνη, καθώς χωρίς την τήρηση της νομιμότητας δεν μπορεί να υπάρξει η Δημοκρατία”.

Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του δήμου υποστηρίζει ότι “εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες διαβουλεύεται με τους πρώην συμβασιούχους, σκύβοντας πάνω στο πρόβλημά τους, καθώς έχει απόλυτη επίγνωση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι εξαιτίας των δυσβάσταχτων μέτρων, της αποδιοργάνωσης της αγοράς εργασίας με τις επιχειρήσεις που κλείνουν σωρηδόν και της ανεργίας που εκτοξεύεται στα ύψη”. Και, για άλλη μία φορά τονίζει ότι η παρέμβαση της εισαγγελέως Α. Κατσή ήταν “αυτεπάγγελτη”.

Τέλος, επισημαίνει ότι ο τομέας της καθαριότητας “απαιτεί μόνιμο προσωπικό καθώς έχει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά όχι με τον απρόβλεπτο τρόπο που ενέχουν οι δικαστικές διαδικασίες”.