Ευκαιρία σε νέους μουσικούς και νέα μουσικά σχήματα, από ωδεία και μουσικά σχολεία, να προβάλουν τη δουλειά τους, θα δώσει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο εκδήλωσαν τον Μάρτιο του 2012, με επίκεντρο τη γέννηση ενός πολιτιστικού θεσμού με την ονομασία «Νεανική Πειραματική Μουσική Σκηνή» >>>

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, Δημοτική Σύμβουλος Θεοδώρα Λειψιστινού δήλωσε «Διοργανώνεται για πρώτη φορά. Σκοπός είναι να δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες νέους μουσικούς και σε νεανικά μουσικά σχήματα να εκφραστούν και να μοιραστούν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με όλους εμάς» επίσης έκανε λόγο πως θα στεριώσει ένας νέος θεσμός που θα απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους.
Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 21:00 αρχίζει η Πολιτιστική άνοιξη στο Βαφοπούλειο με τζαζ μουσική και αυτοσχεδιασμούς από μαθητές «Ωδείου Βορείου Ελλάδος» και συνεχίζεται την Τρίτη 6 Μαρτίου, στις 21.00, με συναυλίες σπουδαστών σαξόφωνου. Στη συνέχεια, η διοργάνωση έκθεσης με χαρακτικά της προσωπικής συλλογής του Γάλλου Γενικού Προξένου Θεσσαλονίκης Christian Thimonier.