Στα δικαστήρια έφθασε η ιστορία του Χατζή. Τα γνωστά ζαχαροπλαστεία έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους κι αυτοί άρχισαν επίσχεση εργασίας. Όμως, οι πρωινές τους διαμαρτυρίες οδήγησαν τέσσερις εργαζόμενους, τρεις συνδικαλιστές κι έναν νεαρό φοιτητή στο… εδώλιο. >>>

 

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κλήθηκε η αστυνομία. Οι οκτώ συνελήφθησαν για απρόκλητη βία και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Αρχικά αρνήθηκαν να υπογράψουν το κατηγορητήριο κι οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια. Τελικά το υπέγραψαν και ορίστηκε τακτή δικάσιμος. Έτσι, αφέθηκαν ελεύθεροι. μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 4 εργαζόμενοι, 3 συνδικαλιστές και ένας φοιτητής.

Σε λίγο θα γίνει συνέλευση των εργαζομένων και των αλληλέγγυων στο κατάστημα, για να αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι που από τα μέσα Δεκέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χθες σε κατάληψη του καταστήματος διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που τους οφείλει ο εργοδότης.

Έξω από το αστυνομικό τμήμα Καλαμαριάς, μετά τις προσαγωγές, συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι. Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστές του Εργατικού κέντρου ζητούσαν από τον αστυνομικό διευθυντή την απελευθέρωση των προσαχθέντων. Μέσα, ο εργοδότης δεν απέσυρε την μήνυση που είχε υποβάλει ενάντια στους εργαζόμενους. Έτσι, εκείνοι, ετοιμάζονταν για αντιμηνύσεις –κι ανέλαβαν τα διακστήρια.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη ότι η εταιρεία έχοντας συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο και Ι.Κ.Α. και εργαζόμενους δρομολογεί την ίδρυση μιας νέας εταιρείας. έτσι ώστε μεταβιβάζοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της παλαιάς στην νέα, να κάνει στάση πληρωμών στην παλιά, πτωχεύοντας την και έτσι να αποφύγει την αποπληρωμή όλων των χρεών. Τον κατηγορούν ότι εκμεταλλευόταν τη κρίση για να μη τηρεί την εργατική νομοθεσία. Δηλαδή απασχολούσε προσωπικό χωρίς πρόσληψη ή με 12 ένσημα το μήνα που δουλεύουν όμως 6ημερο. Επίσης ανάγκαζε το προσωπικό να υπογράφει μαζί με την πρόσληψη και το έντυπο της οικειοθελούς αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένος να καταβάλλει αποζημιώσεις σε περίπτωση που θελήσει να απολύσει.

Τις τελευταίες μέρες αφού έκλεισε το ένα από τα τρία ιδιόκτητα καταστήματα που βρίσκεται στην Καμάρα σταμάτησε και τη λειτουργία του εργοστασίου στο Λάκωμμα Χαλκιδικής μεταφέροντας μέρος του προσωπικού στο κατάστημα της οδού Βενιζέλου. Παράλληλα προχώρησε σε 4 απολύσεις και σύμφωνα με τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημαπρόκειται να απολύσει και άλλους.

«Καταλάβαμε το κατάστημα Καλαμαριάς (Θεμ.Σοφούλη 73) ώστε να εμποδίσουμε τον εργοδότη να κλείσει κι άλλο κατάστημα παίρνοντας όλα τα μηχανήματα», τονίζουν, σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι. Επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι είναι αντιμέτωποι με εξώσεις από τα σπίτια τους, κάποιοι άλλοι κινδυνεύουν να τα χάσουν από τις τράπεζες και κάποιοι άλλοι που μεγαλώνουν παιδιά δεν έχουν να τους προσφέρουν ούτε τα απαραίτητα.