Δεν του άρεσε καθόλου του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου -αλλά και των στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ- το ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζητά να αποσταλεί η δικογραφία, που αφορά καταγγελίες περί διόγκωσης του ελληνικού χρέους, στον Άρειο Πάγο. >>>

 

Σε τι αποσκοπεί ο κ. Πεπόνης; Μα στο να διαβιβαστεί, στη συνέχεια, η δικογραφία στη Βουλή και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα. Όπως έγινε με τη δίωξη κατά πολιτικών, που δεν έφθασε ποτέ στο φως της δημοσιότητας από τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών επί εποχών για τις οποίες τόσα έχουν ειπωθεί –αλλά δεν έχουν αποδειχτεί- περί αλλαγής των στατιστικών στοιχείων του ελλείμματος της χώρας, υποστηρίζει ότι η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων «δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά«, καθώς «στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος θυμίζει ότι ως υπουργός Οικονομικών έλαβε την πρωτοβουλία «για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες» και ο ίδιος σεβάστηκε «μέχρι κεραίας» την ανεξαρτησία.

«Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009» καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Φυσικά και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, υπερασπίζεται το ρόλο της, τον οποίο αμφισβήτησε –ως γνωστόν- στέλεχός της: «Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.

«Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν "κατασκευάζονται" για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον.

Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat αποδεικνύει το αδιάβλητό τους. Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει», καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχής.

Το ερώτημα, πάντως, είναι αν η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται από την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ ή από την εμμονή παρόμοιων οργανισμών να παραμένουν ανεξάρτητοι, αλλά και εκτός ελέγχων της συντεταγμένης πολιτείας, έχοντας το δικαίωμα να εκδίδουν μελέτες και αποφάσεις που να εκλαμβάνονται ως θέσφατα.