Χαμός για έγγραφο που… καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας

pame_perros_)1Συνδικαλιστικός… εμφύλιος για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι, κάποιος από τους κοινωνικούς εταίρους στη συνάντηση που διακόπηκε, με τον ΣΕΒ και τα συνδικάτα, είχε φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έγγραφο που προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους. Οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις μιλούν για χαλκευμένο έγγραφο. >>>

 

Το έγγραφο, που αναφέρεται σε αναστολή της ισχύος των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρουσίασε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Γιώργος Πέρρος. Υποστήριξε ότι το βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, και δικαιολογεί την ενέργεια του ΠΑΜΕ να διακόψει με τη βία τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων.

Στο έγγραφο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία ή κάποιο άλλο στοιχείο που να δείχνει τον συντάκτη ή τον κάτοχό του, προτείνονται τροποποιήσεις των άρθρων 4, 5, 7 και 9 του νόμου 1876/1990, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τέτοιες ώστε να αναστέλλεται η ισχύς των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών και τοπικών συμβάσεων εργασίας, και οι αποφάσεις της διαιτησίας για αόριστο χρονικό διάστημα και να προωθούνται οι ατομικές συμβάσεις.

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ (πρόσκεινται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ) δε θέλησαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του εγγράφου δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούν με ένα χαλκευμένο και ανυπόστατο κείμενο του ΠΑΜΕ». ενώ πρόσθεταν ότι είναι γνωστή η θέση της ΓΣΕΕ, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί διαπραγμάτευση ως προς το περιεχόμενο και την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, περιέχει απόψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Σημείωναν πάντως, ότι ο ΣΕΤΕ δεν συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο ούτε υπογράφει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Για κατασκευασμένα στοιχεία έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, τα μέλη του ΠΑΜΕ απέσπασαν με τη βία από τα χέρια των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων τούς χαρτοφύλακες με τα έγγραφα και επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ο κ. Κιουτσούκης πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ΔΑΚΕ έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν μόνο στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, η ΔΑΚΕ προτείνει την ισόποση μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους μόνο για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και δεν προχωρούν σε απολύσεις.

Ο κ. Πέρρος(του ΠΑΜΕ) καταλόγισε υποχωρητικότητα στην Αυτόνομη Παρέμβαση, (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ).

Επανέλαβε ακόμη την πρόταση για 24ωρη απεργία στις αρχές του Φεβρουαρίου και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, όπως το χαρακτήρισε, στην ηγεσία του ΣΕΒ «ότι στο εξής οι χώροι δουλειάς θα γίνουν κόλαση για τους εργοδότες».

Σχόλια