Οι επιστροφές φόρου «παγώνουν» μέχρι τέλος του έτους σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το έλλειμμα που έχει ξεπεράσει φέτος το 9%. Συγκεκριμένα παγώνουν οι επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και προμηθευτές. 
Στην απόφαση αυτή δείχνει να αντιτίθεται ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο Παντελής Οικονόμου, ο οποίος μάλιστα δεν μετείχε στη σχετική σύσκεψη υπό τον Ευ.Βενιζέλο. Μάλιστα ο υπουργός εξέδωσε αντίθετη εντολή ζητώντας την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων. 
Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ιωάννη Καπελέρη, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον γενικό διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης Ανάργυρο Κουτσιλιέρη και στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη, ο Παντελής Οικονόμου ζητά την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά.
 Την ίδια ώρα, ο Ευ.Βενιζέλος έδωσε εντολή στους επικεφαλής των εφοριών να σταματήσουν τις επιστροφές φόρου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και τους συμψηφισμούς τις τελευταίες ημέρες του έτους, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.
Οι συμψηφισμοί θα γίνονται μόνο αν έχουν θετικό για το Δημόσι αποτέλεσμα.
Οι επιστροφές φόρου εφέτος έχουν σκαρφαλώσει στα 5 δισ. ευρώ, όταν στο Μεσοπρόθεσμο η πρόβλεψη ήταν 3,8 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, η «μαύρη τρύπα» διευρύνθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να έχει εκτροχιασθεί και να πλησιάζει το 10% του ΑΕΠ.
Για να παραμείνει το έλλειμμα στο 9% πρέπει να εισπραχθούν έσοδα 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που είναι ανέφικτο.
Σύμφωνα με τα δαιθέσιμα στοιχεία, τα δημόσια έσοδα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου δεν εμφανίζουν καλή εικόνα, ωστόσο υψηλότερα από τα αναμενόμενα είναι τα έσοδα από το «χαράτσι» στα ακίνητα.