Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Στέφανου Βελδεμίρη στους Αμπελόκηπους. Έκλεψαν  την πλάκα που είχε τοποθετηθεί στον τόπο της δολοφονίας του, λίγες ώρες μετά την τελετή για τα 50 χρόνια από το θάνατό του.

 

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί το λαό να καταδικάσει “τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες” και τονίζει:  “Το εργατικό λαϊκό κίνημα και οι κομμουνιστές γνωρίζουν καλά από τέτοιους μηχανισμούς και από διώξεις. Ποτέ, όμως, δε λύγισε ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο λαός μας από τις προσπάθειες τρομοκράτησης. Τα θύματα αυτών των μηχανισμών, όπως ο Στέφανος Βελδεμίρης, έχουν πάρει τη θέση τους στη λαϊκή συνείδηση, ως ήρωες που θυσιάστηκαν στον αγώνα για το δίκαιο και τη νίκη του λαού, ως άνθρωποι με υψηλά ιδανικά και ιδιαίτερα χαρίσματα, πρότυπο για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά”.

Ο Στέφανος Βελδεμίρης, ήταν ένας μειλίχιος αγωνιστής με απαράμιλλο θάρρος. Ήταν ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 1961, τρεις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 29/10/1961, που έμειναν στην ιστορία ως «οι εκλογές της βίας και της νοθείας», όταν ο αστυνομικός του 13ου τμήματος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Φιλίππου, πυροβολώντας εν ψυχρώ, στην Επτάλοφο Θεσσαλονίκης, εκτέλεσε στην κυριολεξία τον 24χρονο Στέφανο Βελδεμίρη, επειδή σκορπούσε μαζί με τον σύντροφό του Μόρφη Στεφούδη, με αυτοκίνητο, προκηρύξεις της Αριστεράς.

Τι έγραφαν οι προκηρύξεις; Καταφέρονταν κατά του… ΠΡΟ-ΠΟ, λέγοντας πως, το στοίχημα στο ποδόσφαιρο, θα οδηγήσει σε στημένα παιχνίδια!

Ο Στέφανος Βελδεμίρης γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1937 στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του Σίμος Βελδεμίρης ήταν ένας βασανισμένος βιοπαλαιστής, κουρέας στο επάγγελα. Είχε γεννηθεί στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης. Η μητέρα του Φωτεινή, κατάγονταν από τη Ραιδεστό.