Δεν έχει αρχίσει, ακόμη, η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, καθώς, με την άφιξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, πάνω από 10.000 άτομα, κατέβηκαν στο οδόστρωμα και από τις δύο πλευρές της εξέδρας και στάθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, φωνάζοντας συνθήματα!

 

Από νωρίς υπήρχαν συγκεντρώσεις “Αγανακτισμένων”, φιλάθλων του Ηρακλή, του ΣΥΡΙΖΑ, των πρωτογενών σωματείων και απλών πολιτών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για το “κούρεμα”. Τα πράγματα ήταν ήσυχα ως την ώρα που εμφανίστηκε η υπουργική λιμουζίνα.

Τα ΜΑΤ τοποθέτησαν κάθετα στο οδόστρωμα δυο λεωφορεία των ΜΑΤ κόντρα στο ρεύμα κυκλοφορίας (από εκεί που θα έρχονταν τα τμήματα που επρόκειτο να παρελάσουν), για να διακόψουν την πορεία. Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά της εξέδρας, κόσμος που δε φαινόταν να ανήκει σε κάποια από τα μπλοκ διαμαρτυρίας, κατέβαινε στο οδόστρωμα. Εκεί η αστυνομία τοποθέτησε μικρά λεωφορεία και περιπολικά.

Επικρατούσε μπάχαλο. Η αστυνομία προσπαθούσε να ανεβάσει τον κόσμο στα πεζοδρόμια, χωρίς να επεμβαίνει με τις γνωστές μεθόδους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, πλησίαζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στην εξέδρα των επισήμων και του μιλούσε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εξέφραζε τη λύπη του για το ότι μια μερίδα διαμαρτυρόμενων δεν επέτρεπε τη διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης. Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της ΔΗμοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κι ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκαναν μίνι σύσκεψη πάνω στην εξέδρα των επισήμων, για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Η απόφαση ήταν να αποχωρήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας!

«Λυπάμαι πάρα πολύ, είναι ντροπή τους. Αναφέρομαι στους υβριστές που είπαν “Παπούλια προδότη”. Εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου. Διάλεξαν μια ιστορική μέρα η οποία ανήκει στην Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούν μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορούν να αμαυρώνουν έτσι αυτή την ημέρα», δήλωνε, αποχωρώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ήταν η πρώτη φορά, από τότε που αποφασίστηκε να διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη η παρέλαση για την Επέτειο του “Όχι”, που η βασική εκδήλωση του εορτασμού δε θα γινόταν με την παρουσία του βασικού επισήμου!

Την ίδια ώρα, οι 10.000 διαδηλωτές γίνονταν περισσότεροι κι άρχισαν να ψάλουν τον εθνικό ύμνο!

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωνε: «Ξευτέλισαν τη Δημοκρατία. Μια ομάδας νέων ανθρώπων υποχρέωσε ουσιαστικά τον Πρόεδρο να αποχωρήσει. Αν ήμασταν σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα αυτοί θα ήταν μπαλαούρο».

“Ξευτιλιζόμαστε διεθνώς. Αυτές οι λίγες εκατοντάδες πολιτικά οργανωμένες ομάδες αμαυρώνουν την προσπάθεια της κοινωνίας να βρει το δίκαιό της”, σχολίαζε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Και πρόσθεσε: “Κατανοώ αυτούς που επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Κι εγώ είμαι από τους πληγέντες. Αλλά υπάρχουν όρια για όλα”.

Σαράντα λεπτά μετά η παρέλαση δεν είχε αρχίσει ακόμη και οι διαδηλωτές υπολογίζονταν, πλέον, στους 30.000…

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση, η οποία μετέδιδε την παρέλαση με ιδιωτικό τηλεοπτικό συνεργείο, έκανε λόγο για “ακροδεξιές ομάδες”. Η ΕΡΤ3 είχε διακόψει τη μετάδοση και τη σκυτάλη είχε αναλάβει η ΝΕΤ.