xanth_01Αυτοί είναι οι πραγματικοί… αγανακτισμένοι. Και αποφασισμένοι, επίσης, να μη σκοντάψουν πάνω στους σιδερένιους φράκτες της κυβέρνησης και να φθάσουν ως το Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, για να διαμαρτυρηθούν.

 

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν τα συνδικάτα, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «για να αναδείξουν τις δικές τους διεκδικητικές προτάσεις για την έξοδο της χώρας από τα δεσμά του μνημονίου, της κρίσης και της ύφεσης», απηύθυναν στελέχη της ΓΣΕΕ και των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων της Β. Ελλάδας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τα ποσοστά της ανεργίας που αυξάνονται.

Όλοι μαζί και το ΠΑΜΕ χώρια…

Σημειώνεται ότι ξεχωριστή συγκέντρωση στις έξι και μισή θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τάχθηκαν ενάντια στις ελαστικές συνθήκες εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε σκέψεις ειδικών ζωνών απασχόλησης και κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής απασχόληση.

«Αν συνεχιστεί η διόγκωση της ανεργίας θα φτάσουμε σε ποσοστά ακόμη ψηλότερα και από τις προβλέψεις μας, στο τέλος του χρόνου», ανέφερε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης.

Την εκτίμηση, ότι η «πραγματική ανεργία» στη Θεσσαλονίκη αγγίζει στο 27% και στο τέλος του χρόνου θα φτάσει το 30%», διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ενώ οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων της Β. Ελλάδας επεσήμαναν ότι η ανεργία κυμαίνεται από 30% (Καστοριά, Έβρο, Κοζάνη, Σέρρες), έως και 50% (Νάουσα).

Στη Χαλκιδική πάντως παρατηρήθηκε σταθεροποίηση στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, περιορίστηκε κάπως η «μαύρη» εργασία στον τουρισμό και «για πρώτη φορά τηρήθηκε σε γενικές γραμμές» το συμφωνημένο 17% στις θέσεις μαθητείας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.