John J. Mearsheimer_01Ένας διεθνούς φήμης διεθνολόγος, ο John J. Mearsheimer,  θα βρίσκεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει, σε εκδήλωση του Δικτύου Ναυαρίνο, που θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο 14 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θέμα της ομιλίας του “Η Νέα Τάξη Πραγμάτων – Κίνα, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ”. >>>

 

Ο John J. Mearsheimer είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Γεννήθηκε το 1947 και είναι θεωρητικός των Διεθνών Σχέσεων. Έγινε γνωστός για το βιβλίο του “Η Τραγωδία της Δύναμης των Μεγάλων Πολιτικών”, που έγινε Best Seller. Tο τελευταίο του βιβλίο έχει τον τίτλο “Γιατί ψεύδονται οι πολιτικοί – Η αλήθεια του ψεύδους των Διεθνών Σχέσεων”. Σε αυτό καταμετρά τα ψέματα που λένε η μία χώρα στην άλλη.

Για την Ευρώπη πιστεύει ότι μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα πολυπολοτικό περιβάλλον, παρόμοιο με εκείνο που θα είχε επικρατήσει, αν ΗΠΑ και ΕΣΣΔ είχαν συνεχίσει τον Ψυχρό Πόλεμο. Είχε διαφωνήσει με τον Πόλεμο στον Κόλπο το 1991 (Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου) και πίστευε ότι θα οδηγούσε σε εκατόμβη θυμάτων –και, φυσικά, αμερικανών στρατιωτών.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα φιγουράρει ένα έργο του Ότο Ντιξ, η “Φλάνδρα”, που μόνον  αισιόδοξο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αναπαριστά τα χαρακώματα του Α Παγκοσμίου Πολέμου(ο Ντιξ ήταν εθελοντής στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου τραυματίστηκε πολλάκις και από τότε έγινε αντιμιλιταριστής. Μάλιστα, τα έργα του, επί εποχής Γ’ Ράιχ απαγορεύτηκαν επειδή θεωρήθηκε ότι “πληγώνουν ανεπανόρθωτα το ηθικό του Γερμανικού λαού κατά τη διάρκεια του πολέμου”!).

Σίγουρα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη, την οποία, όμως, για τους γνωστούς λόγους, δε θα μπορέσουν να καλύψουν τα ΜΜΕ –ακόμη κι αν θα ήθελαν.