Prwskalo Logo-slimΈναν πρωτότυπο συνεταιρισμό, στα χνάρια του βασικού cluster του Μοντραγόν, φιλοδοξεί να οργανώσει η Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. Θέλει να δημιουργήσει μια διαφορετική οικονομική δομή, που να στηρίζει τα μέλη της, χωρίς να αποσκοπεί στον πλουτισμό. …>>>

Στη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας, τονίζεται ότι “η οικονομία έχει μπει σε βαθιά ύφεση και οι ελάχιστες θετικές προβλέψεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν αισιοδοξία, δεδομένου ότι το σήμερα είναι αρνητικό και το προβλεπτό αύριο φαίνεται χειρότερο”.

«Ήδη στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας, δίκαιου εμπορίου και αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων» τόνισε ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ξεκινούν συνήθως από τις Υπηρεσίες αλλά επεκτείνονται και στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της οικοδομής, του πολιτισμού, των τροφίμων, της εκπαίδευσης, των εκδόσεων, ακόμη και της βιομηχανίας, όπως ο γνωστός συνεταιρισμός του Μοντραγκόν στη Χώρα των Βάσκων. Ως προς το μέγεθός τους μπορούν να περιλάβουν από μερικές δεκάδες έως και μερικές δεκάδες χιλιάδες μέλη. Άλλες λειτουργούν απομονωμένα και άλλες έχουν ήδη οδηγήσει στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πέρα από τα εθνικά τους σύνορα».

«Αυτή η πρωτοβουλία πολιτών, θα προσπαθήσει να διαδώσει τις αρχές της (κατασυκοφαντημένης) συνεταιριστικής οικονομικής δράσης και οργάνωσης, δείχνοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για μια οικονομική δράση και λειτουργία που να αποτελεί ταυτόχρονα ένα σχολείο Άμεσης Δημοκρατίας, και αυτοδιαχείρισης, ένα οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί πλούτο χωρίς να αυξάνει τις ανισότητες, ένα οικονομικό μοντέλο που επικεντρώνεται στον άνθρωπο, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας οι οποίες θα προκύπτουν από την διαρκή εκδήλωση αλληλεγγύης της κοινότητας προς το κάθε μέλος της, αλλά και προς τον κάθε συνάνθρωπο που την χρειάζεται, ένα οικονομικό μοντέλο που αναπτύσσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που συμμετέχουν και των οικογενειών τους, ένα οικονομικό μοντέλο στο οποίο η οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα λαμβάνει μέριμνα για την βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων» τόνισε ο Σταύρος Παπαϊωάννου, Dr Μαθηματικός-Αστροφυσικός, Επικ. Καθηγητής ΤΕΙ Σερρών.

Το Mondragon, που ευαγγελίζεται η Πρωτοβουλία (η οποία έχει για βάση τους Οικολόγους Πράσινους) είναι ο έβδομος σε μέγεθος οικονομικός όμιλος της Ισπανίας. Ασχολείται με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Έρευνα. Το παρουσίασε ο Γιώργος Σταμπουλής, Λέκτορας, Τμήμα Οικονομικών , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Ιστορική αναγκαιότητα», μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού χαρακτήρισε ένα τέτοιο βήμα ο Κώστας Νικολάου, δρ Χημικός-Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ.