Η οικονομική κρίση μείωσε τους αέριους ρύπους στη Θεσσαλονίκη!

nefos_kikloforia_01Μια σειρά  από γεγονότα που έχουν σχέση με την οικονομική ύφεση και τις επιπτώσεις της, μείωσαν  την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη! Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες που μετρούν τους αέριους ρύπους της πόλης! >>>

 

Μέσα στο 2010 μειώθηκαν οι εκπομπές των αέριων ρύπων  από τις τρεις πιο σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις μεταφορές, τη θέρμανση και τη βιομηχανία! Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του     Περιβαλλοντολόγου  Μάξιμου  Πετρακάκη, προϊσταμένου του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία τα οποία καταγράφηκαν από το Δημοτικό Δίκτυο Σταθμών Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, δείχνουν μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και των αιωρούμενων σωματιδίων!

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, οδήγησε τα περισσότερα σπίτια να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε επίσης και ο ήπιος χειμώνας του 2010, γεγονός που βοήθησε τα νοικοκυριά να καταναλώσουν λιγότερο πετρέλαιο από τα προηγούμενα έτη για τη θέρμανση του σπιτιού τους. Ταυτόχρονα, η αλματώδης αύξηση στην τιμή της βενζίνης, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών και την ανεργία, αποτέλεσε τη βασική αιτία για τον περιορισμό των μετακινήσεων των Θεσσαλονικέων. Οι πολίτες περιόρισαν τις μετακινήσεις με το ΙΧ, ενώ γύρισαν την πλάτη και στα ταξί, που πλέον κάνουν ουρές χωρίς να κινούνται στις πιάτσες. Παράλληλα, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και συντήρησης των οχημάτων οδήγησαν αρκετούς πολίτες να προχωρήσουν σε προσωρινή ακινησία των ΙΧ αυτοκινήτων τους (κατάθεση πινακίδων στις Εφορίες)», εξήγησε ο κ. Πετρακάκης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η μειωμένη ζήτηση οδήγησε σε μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και στο κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων. Έτσι, η οικονομική ύφεση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές των αέριων ρύπων από τις τρεις πιο σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις μεταφορές, τη θέρμανση και τη βιομηχανία…

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε πως, «όλοι πλέον κατανοούμε ότι είναι επείγον να εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον στις πόλεις μας που να είναι υγιεινό, κοινωνικά δίκαιο, ανεκτικό και δημιουργικό, αισθητικά ευχάριστο, οικονομικά παραγωγικό και ικανό να συμβιώνει με τη φύση που υπάρχει μέσα στην πόλη ή την περιβάλλει, ακόμη και σε μεγάλη απόσταση. Κι όλα αυτά, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το μέλλον των επόμενων γενεών, στις οποίες οφείλουμε να παραδώσουμε τον πλανήτη στην ίδια κατάσταση που τον παραλάβαμε, αν όχι σε καλύτερη».

Σχόλια