xeiropedes_01Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε, μετά την απολογία του στον γ' τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης ο 34χρονος που φέρεται να ηγούνταν του πολυμελούς κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων που εξαρθρώθηκε προ ημερών.

Στη φυλακή οδηγήθηκε και η 29χρονη σύζυγός του, καθώς κρίθηκαν προφυλακιστέοι, για τα αδικήματα της εκβίασης και τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, οργάνωσης εγκληματικής ομάδας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και εντός εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης του νόμου περί όπλων και περί ναρκωτικών. Όλοι τους κατηγορούνται ότι πουλούσαν προστασία και δάνειζαν με τόκο ως και 10% τον μήνα χρήματα σε επιχειρηματίες.

Την υπεράσπιση των δυο κατηγορουμένων ανέλαβε ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας. Υπερασπιζόμενος τον εντολέα του έκανε λόγο  για μυθεύματα τονίζοντας ότι όλες οι κατηγορίες είναι έωλες και θα σκάσουν σαν φούσκα. Σύμφωνα με τον κ Κούγια η αστυνομία εξέτασε πάνω από 150 ανθρώπους για την εν λόγω υπόθεση αλλά πήρε καταθέσεις μόνο από τέσσερις αφού οι 145 αρνήθηκαν να δηλώνουν ότι οφείλουν χρήματα στον κατηγορούμενο.

Τρία ακόμη μέλη του κυκλώματος προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Αντίθετα, ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης, ύψους 20 χιλιάδων ευρώ, αφέθηκε ο δικηγόρος που συνελήφθη για εμπλοκή στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος αρχηγός αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι δάνειζε χρήματα για να διευκολύνει φίλους του.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα δρούσε τα τελευταία πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε απλώσει τα "πλοκάμια" του και στην Αθήνα. Θύματά του ήταν επιχειρηματίες, οι οποίοι δανείζονταν χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" της σπείρας, δάνεισε 514.000 ευρώ στην ΠΑΕ Ηρακλής, ενώ "πουλούσε" και προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιάννης Τάκης, υπογράμμισε πως η σχέση του με τους κυανόλευκους περιορίζεται στην προεδρία του Αντώνη Ρέμου.