customer support

Μειωμένη ζήτηση προβλέπουν οι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις από το χώρο της παροχής υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και την πληροφορική για τους επόμενους τρεις μήνες.

 

Αυτό προβλέπει η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ. Στην ίδια έρευνα, απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για την απασχόληση στον τομέα της λιανικής.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία διεξήχθη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος

 

έτους, αναφέρει ότι μόλις το 8% των επιχειρήσεων από τον κλάδο παροχής υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) προβλέπει άνοδο της ζήτησης βραχυπρόθεσμα.

Σχετικά με την εξέλιξη των τιμών το προσεχές τρίμηνο, είναι σταθερά περισσότερες οι επιχειρήσεις που προβλέπουν πτώση των τιμών σε σχέση με εκείνες που προέβλεπαν άνοδο. Ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το 17% των επιχειρήσεων ανέμενε άνοδο των πωλήσεών τους, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 7%, ενώ δύο στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν μείωση πωλήσεων.

Οι προβλέψεις σχετικά με την απασχόληση είναι ιδιαίτερα δυσμενείς από το β' τρίμηνο του 2010 και μετά, χωρίς να παρουσιάζουν ενδείξεις βελτίωσης το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η δυσαρέσκεια που καταγράφεται στις προβλέψεις για την απασχόληση στο λιανικό εμπόριο του τομέα είναι πολύ εντονότερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς ΤΠΕ.

Στον τομέα των Υπηρεσιών ΤΠΕ, το σχετικό ισοζύγιο απαντήσεων των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα το επόμενο τρίμηνο παραμένει το πρώτο τρίμηνο στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώνεται εκ νέου στις -3 με -4 μονάδες, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (-8 μονάδες). Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Ναυτεμπορική, το 65% των μεταποιητικών επιχειρήσεων προβλέπει μείωση της παραγωγικής του δραστηριότητας το προσεχές διάστημα, ενώ το 35% προσδοκά άνοδο.