Για σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου 2011, είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

 

* Επίσκεψη στη Σερβία για τα εγκαίνια του Πύργου Νεμπόϊσα, τόπο μαρτυρίου του Ρήγα Φεραίου και των συναγωνιστών του στο Βελιγράδι, πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με τη σύζυγό του, Μαίη. Ο κ. Παπούλιας στη 1 μ.μ. θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς. Στις 5 μ.μ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Αθήνα.

* Στις 9 π.μ., διεθνές συμπόσιο με θέμα «Μνημεία και εμποδιζόμενα στη μετακίνηση και στην αντίληψη άτομα» διοργανώνεται από το Α.Π.Θ. έως τις 3 το μεσημέρι, στο μικρό Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στη Λεωφόρου Στρατού 2. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Προσπέλασις», γίνεται το συμπόσιο, που αφορά την προσπελασιμότητα των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες γυναίκες κ.α., και υπολογίζεται ότι αποτελούν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.

* Στις 4 μ.μ., με στόχο τη γνωστοποίηση και την ενίσχυση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή, η οποία θα φιλοξενηθεί στο χώρο της παραλίας από το Λευκό Πύργο έως και το Μέγαρο Μουσικής με δράσεις που θα ολοκληρωθούν μετά τα μεσάνυχτα.

* Στις 6 μ.μ., σε συνεργασία με τους bookcrossers της πόλης η αυλή του σχολείου της Ικτίνου μετατρέπεται σε ένα πεδίο ανταλλαγής βιβλίων και όλοι οι βιβλιόφιλοι καλούνται να συμμετάσχουν. Τη δράση υποστηρίζει και η ομάδα ανακύκλωσης βιβλίων "2η Ευκαιρία", προσφέροντας βιβλία και ανακυκλώνοντας βιβλία που θα φέρει το κοινό.

* Στις 8.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητρ. Καλλίδου 108, Καλαμαριά) θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Σμυρναίων-Μικρασιατών Β.Ε. σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων, η παρουσίαση του βιβλίου του Μοναχού Μάξιμου Ιβηρίτου (Νικολόπουλου) με τίτλο «Ο Πολύαθλος Μητροπολίτης Δράμας-Σμύρνης Χρυσόστομος Ήρως και Μάρτυς». Το βιβλίο θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, κ. Στέλιος Παπαθεμελής. Η βραδιά θα κλείσει με ρεπερτόριο μικρασιατικού περιεχομένου από τη χορωδία της Ε.Σ.Μ.Β.Ε. υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Γιάννη Κούκα με τη συνοδεία στο ακορντεόν από το μουσικό κ. Γιάννη Γιαννουπλάκη. Μικρασιατικού περιεχομένου τραγούδια θα ερμηνευτούν και από τη χορωδία του Παμμικρασιαιτκου Συλλόγου νομού Δράμας Ιεροεθνομάρτυς Μητροπολίτης Δράμας-Σμύρνης, «Άγιος Χρυσόστομος» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Νικόλαου Γιαμαλή.