Ελαφρύ προβάδισμα του Κώστα Γκιουλέκα έναντι του Γιάννη Μπουτάρη «δείχνουν» οι τελευταίες εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, περίπου μια εβδομάδα πριν από την κορυφαία αναμέτρηση για την διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δημότες θα χρειαστεί να προσέλθουν στις κάλπες και την δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου για να εκλέξουν τον νέο δήμαρχό τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, ο Κώστας Γκιουλέκας
διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από τον Γιάννη Μπουτάρη, η οποία, ωστόσο, δεν του επιτρέπει να εφησυχάζει. Τα επιτελεία και των δυο υποψηφίων μπαίνουν δυναμικά στην τελική ευθεία και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν υπέρ τους την πολιτική επικαιρότητα αλλά και τα τεκταινόμενα σε τοπικό επίπεδο.
Το περιστατικό που φαίνεται ότι τάραξε περισσότερο από κάθε τι τα λιμνάζοντα νερά της αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, ήταν η διένεξη μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου. Ποιος βγήκε κερδισμένος από αυτή την «κόντρα»; «Η μέχρι σήμερα εκστρατεία του Γιάννη Μπουτάρη ήταν μια άχρωμη καμπάνια, απρογραμμάτιστη και έδειχνε λίγο- πολύ τυχαία» υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής, Δημήτρης Κατσαντώνης. «Μετά από αυτό το περιστατικό, θα μπορούσε, εάν διαμόρφωνε μια αίσθηση ότι πολεμά το κατεστημένο που βρίσκεται απέναντί του, να αντλήσει ψήφους από κεντροαριστερές δεξαμενές στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών» πρόσθεσε. «Βέβαια, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η εκκλησία και στην πράξη ως δίκτυο κατεύθυνσης ψηφοφόρων». Διαφορετική είναι η θέση του επίσης πολιτικού αναλυτή, Δημήτρη Βασιλειάδη, ο οποίος εκτιμά ότι η κίνηση αυτή «ισοπέδωσε» τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. «Πιστεύω ότι η κόντρα αυτή θα στοιχίσει στον Γιάννη Μπουτάρη, καθώς δεν πρόκειται για πολιτική κίνηση, αλλά απλώς για αγένεια. Στάσεις σαν και αυτή είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε περιορισμένο ακροατήριο, ωστόσο, για να αντλήσει κάποιος ένα ποσοστό σαν κι αυτό που χρειάζεται για να εκλεγεί δήμαρχος, πρέπει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, οι οποίες δυσαρεστούνται από ακραίες τοποθετήσεις».
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι δεν θα χρειαστεί επαναληπτικός γύρος. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει οργώσει από νωρίς και τους επτά νομούς της Περιφέρειας και φαίνεται ότι αυξάνει συνεχώς τη δυναμική του. Ο Μάρκος Μπόλαρης, παρά την ένθερμη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, δυσκολεύεται να μεταφέρει τη μάχη στην δεύτερη Κυριακή. Όσο για τους λοιπούς υποψηφίους, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα περιοριστούν στα ποσοστά που λαμβάνουν και τα κόμματά τα οποία τους στηρίζουν.
Λοιποί δήμοι
Δήμος Καλαμαριάς: Φαίνεται ότι ο Θεοδόσης Μπακογλίδης θα συνεχίσει να είναι δήμαρχος Καλαμαριάς, με την εκλογή του να εξασφαλίζεται την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
Δήμος Θερμαϊκού: Προβλέπεται δύσκολη μάχη την δεύτερη Κυριακή μεταξύ Γιάννη Μαυρομάτη και Γιάννη Αλεξανδρή, με τον πρώτο να διατηρεί προβάδισμα.
Δήμος Νεάπολης- Συκεών: Μεγάλο φαβορί ο Σίμος Δανιηλίδης. Φαίνεται ότι οι δημότες δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν στις κάλπες την δεύτερη Κυριακή.
Δήμος Παύλου Μελά: Μάχη τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ Σάββα Σερασίδη και Κώστα Θεοδωρίδη. Υπολογίσιμη δύναμη ο Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη: Η μάχη φαίνεται ότι περιορίζεται στην πρώτη Κυριακή, με κυρίαρχο τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.
Δήμος Ωραιοκάστρου: Ο Νίκος Μπάτος και ο Δημήτρης Σαραμάντος φαίνεται ότι θα «μονομαχήσουν» στον δεύτερο γύρο, με τον πρώτο να διατηρεί προβάδισμα।
Β.Λ.