Προστασία σε ιδιοκτήτες καταστημάτων με φρουτάκια κατηγορούνται ότι παρείχαν 21 αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της  Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας. Είναι η μεγαλύτερη υπόθεση του είδους, που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη, καθώς, ως τώρα, οι περιπτώσεις που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας αφορούσαν, συνήθως, μεμονωμένες περιπτώσεις. Τώρα είναι η πρώτη φορά που όλοι μιλούν για κύκλωμα αστυνομικών, οι οποίοι
"εξυπηρετούσαν την κατάσταση".
Οι αστυνομικοί, πέντε εκ των οποίων αξιωματικοί, φέρονται να ειδοποιούσαν τους καταστηματάρχες κάθε φορά που επρόκειτο να γίνει έλεγχος και στη συνέχεια έπαιρναν οικονομικά ανταλλάγματα για τις «υπηρεσίες» τους. Η δοσοληψία ξεκίνησε στις αρχές του 2007 και διήρκησε μέχρι το τέλος του 2009 και οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στην υπηρεσία τους.  
Ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δέκα ιδιοκτητών καταστημάτων και των αστυνομικών για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (σε βαθμό κακουργήματος), της παράβασης καθήκοντος, της ηθικής αυτουργίας στις δύο παραπάνω πράξεις, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.