Η κ. Σιούτη, την οποία "έφαγαν"
τα πρωτοσέλιδα καρουζέλ
Κατεβαίνει από το κυβερνητικό Καρουζέλ, πριν καλά-καλά ανεβεί, ο δικηγόρος Άγγελος Χασαπόπουλος. Όπως ανακοινώθηκε, η πρόσληψή του δε θα προχωρήσει -και όχι μόνον αυτό: Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, αποδέχτηκε την παραίτηση της κ. Γλυκερίας Σιούτη από τη θέση της νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, και την απομάκρυνε, μετά το θόρυβο που ξεσήκωσε η πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών στις υπηρεσίες του Γραφείου του Πρωθυπουργού.
Η κ. Σιούτη υπέβαλε η ίδια την παραίτησή της, «για λόγους ευθιξίας», μετά τα δημοσιεύματα για τα χρήματα που πηγαίνουν στους συμβούλους του πρωθυπουργού -και ειδικά για το δημοσίευμα για τον κ. Χασαπόπουλο, από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", σύμφωνα με το οποίο ο εν λόγω δικηγόρος έχει επαγγελματική άδεια μόλις εδώ κι έναν χρόνο και δεν έχει ολοκληρώσει -ακόμη- το διδακτορικό του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, παρότι πράγματι προτάθηκε από την κ. Γλυκερία Σιούτη και έγινε αποδεκτή η πρόσληψη του κ. Άγγελου Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του γραφείου της, η διαδικασία πρόσληψής του δεν θα ολοκληρωθεί «για λόγους δεοντολογίας». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε αναφορές ορισμένων ΜΜΕ σχετικά με το ζήτημα των «συμβούλων», ότι η πρόσληψη του κ. Χασαπόπουλου δεν θα προχωρήσει παρότι για τους μετακλητούς δεν αποτελεί προϋπόθεση για πρόσληψη η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους καθηκόντων.

Θέσεις υπάρχουν
Το βασικό πρόβλημα, πάντως, δεν ήταν αν ο κ. Χασαπόπουλος είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις --καλά-καλά δεν ήταν πρόβλημα κι αυτό το διδακτορικό του. Το πρόβλημα είναι ότι, σε καιρούς που μειώνεται η σύνταξη και κόβεται ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου, το... σώμα συμβούλων του πρωθυπουργού αυξάνεται, όπως παραδέχεται το ίδιο το Μαξίμου με την ανακοίνωση που εξέδωσε:
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει συστήσει επιτροπή που εξετάζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και όλες τις πτυχές του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να μελετηθούν οι καλύτερες πρακτικές, αξιοποιώντας την εμπειρία χωρών με σύγχρονες δομές διοίκησης. Διευκρινίζεται ότι οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού που ανέρχονταν σε 105, αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες. Διευκρινίζεται ακόμη ότι από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων, οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι.
«Είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αφού, πάντως, το γραφείο του πρωθυπουργού άνοιξε τέτοια φάμπρικα, καλό είναι να ενημερώσει τον κόσμο αν αυτές οι χώρες "με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης" διαθέτουν τον ίδιο αριθμό υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και των συμβούλων τους με τη δική μας μικρή και φτωχή Ελλαδίτσα, η οποία μάχεται να αποφύγει τα (οικονομικά) χειρότερα και στην οποία, ως γνωστόν, φύεται φαιδρή πορτοκαλέα.

Η περίπτωση ενός Ιταλού συμβούλου
Πήρε... αμπάριζα το Μαξίμου για το θέμα των συμβούλων. Κι έτσι, αφού κατέβασε από το κυβερνητικό Καρουζέλ τον κ. Χασαπόπουλο και την κ. Σιούτη, αποφάσισε να διατηρήσει στο... λούνα παρκ, τον Τομάσο Πάντοα Σιόπα.
Αναφορικά με την περίπτωση της ανάθεσης καθηκόντων συμβούλου του πρωθυπουργού, στον Ιταλό πρώην Υπουργό Οικονομικών, σημειώνεται ότι, «ο κ. Schioppa, σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου».
«Όλα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται «στο φως της ημέρας» και είναι πάντα συνεπή με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την οργάνωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το γραφείο του και την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Με άλλα λόγια, ο κ. Σιόπα εργάζεται αφιλοκερδώς, δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό, για το καλό της Ελλάδος...