Να γίνει έλεγχος στην οφθαλμολογική κλινική των Σερρών, αλλά όχι μόνον! Να ελεγχθούν όλες οι κλινικές της Βόρειας Ελλάδας για να σταματήσουν φαινόμενα όπως η ομαδική μόλυνση ασθενών στις Σέρρες, η οι θάνατοι μικρών παιδιών, από έλλειψη μονάδων. Αυτό προτείνει, με ανακοίνωσή του, ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
Ο κ. Βαρνάβας προτείνει στον ΠΕΣΥάρχη που διενεργεί της Ένροκη Διοικητική Εξέταση γαι το περιστατικό στην οφθαλμολογική κλινική των Σερρών, το οποίο έχει οδηγήσει σε νέες χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια 13 ασθενείς -από τους οποίους κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το φως τους- να ερευνήσει και τα εξής:
1.- Πότε έγινε έλεγχος από την 4η ΥΠΕ για ενδονοσοκοειακές λοιμώξεις στη συγκεκριμένη, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές της Μακεδονίας και της Θράκης;
2.- Τι ποσό κατέβαλαν οι ασθενείς για επέμβαση καταρράκτη, γνωστού όντος ότι το ΙΚΑ δικαιολογεί μέχρι το ποσό των 390 ευρώ; Άραγε είναι νόμιμη η απαίτηση καταβολής χρημάτων από την τσέπη του ασθενούς πάνω από τη σύμβαση που έχουν συνάψει οι ιδιωτικές κλινικές με τα ασφαλιστικά ταμεία;
Όπως καταγγέλλει ο κ. Βαρνάβας, "οι ΥΠΕ αποφεύγουν επιμελώς να ελέγξουν τις ιδιωτικές κλινικές τόσο στον τρόπο άσκησης της ιατρικής, όσο και ως προς τις αμοιβές που εισπράττουν από τους ασθενείς που καταφεύγουν σ΄ αυτές". Κι επισημαίνει ότι κάποιος πρέπει να διενεργήσει ΕΔΕ, "όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και για το θάνατο του παιδιού στην Κοζάνη και δεκάδες ανάλογο περιστατικά Είναι όμως ανεπίτρεπτο ο ελεγχόμενος να ορίζεται και ως ελέγχων. ΕΔΕ μπορούν να διενεργήσουν οι πολίτες εναντίον της πολιτικής των κυβερνήσεων που δίνουν διαρκώς τα τελευταία 10 χρόνια παρατάσεις προσαρμογής των ιδιωτικών κλινικών στο Προεδρικό Διάταγμα, που ανέχονται εισφοροδιαφυγή των κλινικαρχών κατά 2 δις ευρώ, που επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη και άκρως επιθετική άσκηση της ιατρικής", τονίζει.