Δυο… ξένοι στην ίδια πόλη. Παπανδρέου – Σαμαράς θα συναντηθούν… εκτός έδρας: Στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψή τους, για διαφορετικούς λόγους, θα συμπέσει χρονικά.
Από την Παρασκευή ως την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, θα κινούνται στους… ίδιος δρόμους. Ο μεν πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την πόλη για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα πάρει μέρος στο Προσυνέδριο του κόμματος που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και επίσης θα μείνει ως την Κυριακή όπου θα έχει συναντήσεις και θα πραγματοποιήσει συμβολικές επισκέψεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέσα σε αυτό το τριήμερο να «κλείσει» και το θέμα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές –αν και όλοι επιμένουν ότι το θέμα θα παραμείνει ανοικτό έως ότου λήξει και το θέμα του Καλλικράτη –όποια κι αν είναι η έκβασή του.

Βράζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ
Κυρίως, όμως, ο πρωθυπουργός θα έχει να κατευνάσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ που, από χθες, πνέει μένεα κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θόδωρου Πάγκαλου. Ο κ. Πάγκαλος απεκάλεσε «ηλίθιους που δεν πρέπει να κινούνται ελεύθεροι στην κοινωνία» τα μέλη της Ν.Ε Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ! Αφορμή για τις βολές Πάγκαλου, οι υπογραφές που μπήκαν από τα μέλη του τοπικού ΠΑΣΟΚ στο κείμενο για το νόμο, ο οποίος προβλέπει την παροχή ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες.
Το κείμενο μεταξύ άλλων έθιγε και το ζήτημα της ψήφου των μεταναστών σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία. Χαρακτηριστική είναι η στάση του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος, αναφερόμενος στο περιστατικό σχολίασε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει την άποψή του.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Πέμπτης και θα παραμείνει ως την Κυριακή όπου μεταξύ άλλων θα προεδρεύσει σύσκεψης της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΟΔΕ, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων.

Μήνυμα στη Ντόρα
Όσον αφορά τη συμμετοχή του στο Προσυνέδριο, εκεί θα προσπαθήσει, μαζί με τα τοπικά στελέχη, να υλοποιήσει το σύνθημά του «Άνοιγμα Στην Κοινωνία», ακούγοντας προσεκτικά όσους πάρουν το λόγο κι ανέβουν στο βήμα.
Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ.
Το Συνεδριακό δεν αποκλείεται να αποτελέσει και το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς, όπως επισημάινουν στελέχη του κόμματος, ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης για τη «νέα ΝΔ» και θα στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της παράταξης.