Ακούστε ένα παραμύθι. Περπατήστε στο Μουσείο Ύδρευσης, καθότι σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε, εσείς και τα παιδιά σας, με ασφάλεια το Διαδίκτυο. Αυτά κι άλλα πολλά, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη. Διαλέξτε:
Εκδηλώσεις:
* Ταξίδι στο χρόνο, από την αρχαϊκή υδρία έως τις ηλεκτρομηχανές και τον ατμολέβητα για την υδροδότηση, θα κάνουν πάνω από 100 παιδιά δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στο Μουσείο Ύδρευσης (26ης Οκτωβρίου 49, δίπλα στο ΦΙΞ).

* Οδηγία πλαίσιο για τα νερά και ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης» είναι το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιείται στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Porto Palace. Την ημερίδα θα χαιρετίσει η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ την έναρξη των εργασιών θα κάνει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας.

* Υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης η μη κυβερνητική οργάνωση «ΝΕΟΙ» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την «Ασφαλή και σωστή χρήση του Διαδικτύου από παιδιά και νέους». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία».

*«Ελεύθερνα, νεκρόπολη Ορθής Πέτρας: αναζητώντας τις γυναίκες» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 8.15 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «Φιλόλογος»).

* Δύο φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., ο Μενέλαος Παμπουκίδης και ο Στέλιος Αλεξανδράκης που δημιούργησαν τη μονόλεπτη ταινία «Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος για το Νερό» θα τιμηθούν, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, από τη ΔΕΥΑΚ του δήμου Κουφαλίων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων «Κ. Χατζάκος».

* Πολιτιστική πολυθεματική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Πολιτισμού του συλλόγου στις 8.30 μ.μ. στη μουσική σκηνή «Αίγλη» (Αγίου Νικολάου 3 & Κασσάνδρου). Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσική, ποίηση, τραγούδι και χορό με συντελεστές δικηγόρους-μέλη του Δ.Σ.Θ.

* «Η ποίηση είναι γένους θηλυκού» διακηρύττει το «Εντευκτήριο» και διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στο Underground Εντευκτήριο (Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως). Στις 8.30 μ.μ., οι ηθοποιοί της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Ελένη Βλαχοπούλου, Ελένη Δημοπούλου, Μαριέττα Σπηλιοπούλου και Έφη Σταμούλη διαβάζουν ποιήτριες της Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Πολιτιστικά:
* Στις 9 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση «Ο ρομαντισμός με έργα ξένων και ελλήνων συνθετών για κλαρινέτο κοντραμπάσο και πιάνο». Θα εμφανιστούν οι: Βαρβάρα Βενετικίδου στο κλαρινέτο, Σεραϊνα Σεϊδου στο κοντραμπάσο και Τίτος Γουβέλης στο πιάνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27 (2ος όροφος). Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μελοποιημένη ποίηση και τραγούδια γνωστών ποιητών από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στις 10 π.μ. η νηπιαγωγός Ανθή Θάνου και ο μουσικός Παναγιώτης Κούλελης, ακολουθώντας το δρόμο των παλιών παραμυθάδων, αφηγούνται λαϊκά παραμύθια με ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο, με σκοπό την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Η εκφραστική αφήγηση της παραμυθούς Ανθής, σε συνδυασμό με το τραγούδι του Παναγιώτη και τη ζωντανή μουσική με ούτι, νέι, σάζι, κιθάρα, και μικρά αυτοσχέδια οργανάκια, μεταφέρουν τα παιδιά σ’ έναν άλλο κόσμο, μαγικό, υπερβαίνοντας την πραγματικότητα και ανοίγοντας ένα παράθυρο στη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.