Τα αγάλματα - αγάλματα, τα βίντεο - βίντεο, αλλά και το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας... σχέδιο. Γαλλογερμανοί σκοπεύουν να μας... διασώουν, με 30 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζει, με σημερινό δημοσίευμά της, η εφημερίδα Wall Street Journal. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι οι όροι και ο χρόνος μιας τέτοιας κίνησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική πλευρά ελπίζει το θέμα να κλείσει πριν τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, στο Βερολίνο. Στο ίδιο ρεπορτάζ μιλά ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος διαψεύδει ότι πρόκειται να εφαρμοστεί σχέδιο διάσωσης και επιμένει στη γερμανική θέση: Ότι το Βερολίνο μελετά αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που η βοήθεια κριθεί απαραίτητη στο μέλλον.
Η εφημερίδα, από την πλευρά της, διευκρινίζει ότι δε θα γίνει καμία ενέργεια αν η χώρα μας δεν προχωρήσει στις απαιτούμενες δημοσιονομικές περικοπές, που της έχουν τεθεί. Αντάλλαγμα για το σχέδιο φθηνού δανεισμού, θα είναι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, να λάβει η Αθήνα πρόσθετα μέτρα για την περιστολή του ελλείμματος φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα του 9%.
Πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Φυσικά με την πώληση του δημόσιου χρέους σε γαλλικές και γερμανικές κρατικές τράπεζες, καθώς και σε επενδυτές ομολόγων.
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναφέρει: "Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επαναχρηματοδοτηθεί με μέσα που εξατάζουμε σήμερα και για τα οποία έχουμε ορισμένες προτάσεις στους κόλπους της ζώνης του ευρώ".
Όσο για τη συμμετοχή επενδυτών ομολόγων, αυτή είναι απαράιτητη, καθώς με αυτόν τον τρόπο, τη συμμετοχή κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων "οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας θα καταφέρουν να παρακάμψουν τους κανόνες που απαγορεύουν στις κυβερνήσεις να αγοράζουν χρέος άλλων κρατών".
Ως ένα από τα ιδρύματα που θα λάβουν μέρος στο σχέδιο διάσωσης τη Ελλάδας, η Wall Street Journal αναφέρει τη γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW.