52 ανθρώπους, τους 45 στη Γαλλία, σκότωσε η καταιγίδα Xynthia που σαρώνει, με σφοδρούς ανέμους και ισχυρές παλίρροιες, από χθες Σάββατο την Ευρώπη. Αρκετά χωριά έχουν πλημμυρίσει και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Περιοχές κυρίως της δυτικής και κεντρικής Γαλλίας πλήττονται από δυνατούς ανέμους και θρηνούν νεκρούς, καθώς τα θύματα πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν από πτώσεις κλαδιών δέντρων. Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Από τη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα, η γαλλική πυροσβεστική έχει δεχτεί 25.000 κλήσεις, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Προληπτικά τα πάρκα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες έμειναν σήμερα κλειστά.
Η καταιγίδα αφού πρώτα έπληξε την Πορτογαλία σκοτώνοντας ένα παιδί και μετά την Ισπανία, με τρεις νεκρούς στο βορρά, αναμένεται να πλήξει το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και μετά τη βόρεια Ευρώπη.
Σήμερα στη Γερμανία η καταιγίδα προκάλεσε τα δύο πρώτα θύματα, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία. Η καταιγίδα σάρωσε επίσης μια πλευρά της Ελβετίας, όπου οι άνεμοι φυσούν με ταχύτητα έως 160 χλμ. την ώρα