Σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση μας καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης(ΕΣΗΕΜ-Θ), με σκοπό την τροποποίηση του καταστατικού. Η νέα συνέλευση θα γίνει στις 8 Μαρτίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός (ΔΕΘ, περίπτερο 8, Αίθουσα Α) και σε αυτήν... ΔΕΝ είναι ανάγκηνα παραβρεθούν οι πρώτοι 95 που πήγαν στην προηγούμενη και υπέγραψαν, αφού θεωρούνται... ωσεί παρόντες! Υπέγραψαν την πρώτη φορά και καθάρισαν. Στη συνεδρίαση της 8 Μαρτίου, απλά θα... προστεθούν οι τότε παρόντες με τους πρώην παρόντες και, πού θα πάει, θα την πάρουμε την πλειοψηφία!
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 2 του Καταστατικού στις περιπτώσεις που η Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται με θέμα την τροποποίηση Καταστατικού, απαιτείται η παρουσία του 50%+1 των τακτικών μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι δε αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των 3/4 των μελών που είναι παρόντα.
Είμαι από αυτούς που δεν πήγαν στην πρώτη συνεδρίαση. Και προβληματίζομαι, πραγματικά, για το αν πρέπει να πάω και στην επόμενη. Γιατί δεν πήγα; Οι λόγοι πολλοί:
1. Αντιδρώ στον τρόπο που πάει να περάσει το νέο καταστατικό. Μου ήρθαν κάποιες προτάσεις στο σπίτι (και στο email), στις οποίες όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα τις προτάσεις των παρατάξεων. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα blog τους και τις βρήκα εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να τις θέσω στην έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία θα καλείται να λέει "ναι", ή "όχι", στις προτάσεις που έχει στα χέρια της (μη μου πείτε ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε εκείνη την ώρα επί των προτάσεων, γιατί το έχω ζήσει το έργο).
2. Αντιδρώ στην περίφημη παράγραφο 3 του άρθρου 6, που, τροποποιεί τη διάταξη: «Δεν γίνονται μέλη της Ένωσης και όσα είναι διαγράφονται με απόφαση του ΔΣ, τα υποψήφια μέλη που τάχθηκαν με το μέρος των ιδιοκτητών των ημερησίων εφημερίδων ή Ρ/Τ σταθμών ή γενικά με το μέρος των εργοδοτών τους ή αντιστρατεύθηκαν στις επαγγελματικές επιδιώξεις και τους σκοπούς της Ένωσης» προσθέτοντας το -απίστευτα- αόριστο και επιδεχόμενο πάσης μορφής ερμηνεία: «…ή στράφηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά της Ένωσης». Δηλαδή, ποιος ορίζει τον τρόπο; Ποιος ορίζει την αντι-ενωσίτικη πράξη; Ποιος είναι, τελικά, αυτός ο οποιοσδήποτε τρόπος; Μπορεί να θεωρηθεί αυτή η κριτική "οποιοσδήποτε τρόπος"; Παλιότερες κριτικές δικές μου, ή άλλων συναδέλφων;
3. Αντιδρώ στην παντελή απουσία πρόβλεψης για τους συναδέλφους που, ήδη εργάζονται, ή θα αναγκαστούν να εργαστούν, σε portals, sites, ακόμη και σε υποτιθέμενα blogs -κι ας τα εξαιρεί δικαστική απόφαση από τα λοιπά ΜΜΕ. Πριν από οκτώ χρόνια είχα ζητήσει, ως μέλος του δ.σ., να συναντηθούμε με τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών για να μιλήσουμε για το μέλλον των συναδέλφων που εργάζονται σ΄αυτά. Η απάντηση που πήρα από τον τότε πρόεδρο(και είναι καταγραμμένη στα πρακτικά) ήταν η εξής: "Δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι μ αυτούς, για να τους νομιμοποιήσω". Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών δε νομιμοποιήθηκαν από την ΕΣΗΕΜ-Θ. Ούτε και οι συνάδελφοι εργαζόμενοι. Ένας-ένας, απολύθηκαν. Οι θέσεις εργασίας χάθηκαν. Η αγορά συρρικνώθηκε. Δε θέλω να γίνει το ίδιο με τα ΜΜΕ της νέας εποχής.
4. Διαφωνώ με την επιμονή στον όρο "συντάκτης". Ειδικά από τη στιγμή που, μέλη στην Ένωσή μας, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν συντάξει ούτε παράγραφο στον επαγγελματικό τους βίο.
5. Δεν είχα να πληρώσω. Να μην αναλύσουμε τους λόγους τώρα. Πολλοί από εσάς ζείτε την ίδια κατάσταση. Κι όσοι δεν τη ζείτε, κινδυνεύετε να τη ζήσετε.
6. Ως ημέρα διεξαγωγής της ΕΓΣ, είχε ορισθεί η Παρασκευή. Η μέρα -μαζί με τη Δευτέρα- με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.
Με δυο λόγια: Η διαδικασία ούτε δημοκρατική μου φαίνεται, ούτε πρακτική. Θέλω να πιστεύω ότι τα μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ που επιμένουν στην οργάνωση μιας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με τέτοια σημασία, δεν έχουν σκεφθεί άλλους τρόπους, για την ουσιαστική συμμετοχή των περισσότερων μελών. Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει συζήτηση γι αυτό το θέμα. Και να μην ψηφιστεί ένα καταστατικό από 100, για να ρυθμίζει τους επαγγελματικούς βίους 900 δημοσιογράφων.

ΥΓ. Η ΕΣΗΕΜ-Θ μας ενημερώνει ότι "το σύνολο των προς ψήφιση τροποποιούμενων διατάξεων έχει αποσταλεί σε όλους τους συναδέλφους ταχυδρομικά, καθώς και με e-mail. Έχει επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ (www.esiemth.gr), στο πεδίο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ". Για το απεσταλμένο με το κλασικό ταχυδρομείο υλικό, ούτε κουβέντα. Τα ηλεκτρονικά αρχεία, όμως, είναι -όπως εδώ και πολλά χρόνια- σε μορφή pdf που δυσκολεύουν την οποιαδήποτε επεξεργασία. Ας το ρυθμίσουμε αυτό κάποια φορά, συνάδελφοι, επειδή δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να "κατεβάζουν" από το Ίντερνετ μετατροπείς -αφήστε που, για να τους πάρεις σε πλήρη έκδοση, κοστίζουν ακριβά.