Συνέλευση εργαζομένων πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΠΘΕ Α.Ε. (με άλλα λόγια στο TV100 και το FM 100), με ευθύνη του εκπροσώπου εργαζομένων στο δ.σ. της Επιχείρησης, Γ. Σαράντου. Παραβρέθηκαν και τα μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (και εργαζόμενοι στη ΔΕΠΘΕ) Γ. Αδάμ και Π. Χανός. Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν τρία:
1. Τι γίνεται με τις δημοτικές επιχειρήσεις
2. Τι γίνεται με το νόμο περί μετατάξεων
3. Τι γίνεται μετά τη γνωστοποίηση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 20% τα χρήματα που φθάνουν στα ταμεία των δήμων.
Όσον αφορά το κύριο θέμα, αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό χειροπιαστό στοιχείο, αφού η πρόταση της κυβέρνησης στο 51 σελίδων κείμενο προς διαβούλευση για το "Πρόγραμμα Καλλικράτης" λέει μόνον πως οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις περιορίζονται σε 2.000. Αποφασίστηκε επιτροπή εργαζομένων να συναντηθεί με βουλευτές -κυρίως κυβερνητικούς- για να τους θέσει το θέμα. Πρότασή μου, η οποία επίσης έγινε δεκτή ήταν να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με κείμενο, στην ηλεκτρονική διαβούλευση που, ήδη, έχει ανοίξει η κυβέρνηση στο opengov.gr. Να σημειωθεί ότι ξημερώματα σήμερα Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010, στο συγκεκριμένο θέμα των ΝΠΙΔΔ και ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, υπήρχαν 49 παρεμβάσεις διαφόρων πολιτών (μπορείς να τις διαβάσεις και να αναρτήσεις τη δική σου με κλικ εδώ).
Θολό το τοπίο και στο νόμο περί μετατάξεων. Η συνέλευση αποφάσισε να απευθυνθεί σε δικηγόρο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι στη μετάταξη δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι (για ευνόητους λόγους) κάτι που, όμως, μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε άλλες ειδικότητες για να περάσουν στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως επισημάνθηκε, αυτός είναι ένας δρόμος "χωρίς γυρισμό", ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Το τρίτο θέμα ήταν αυτό που "φούντωσε" την κουβέντα. Ξεκαθαρίστηκε ότι κανείς δεν πρόκειται να χάσει κεκτημένα, κάτι που σημαίνει ότι δε θα μειωθούν βασικοί μισθοί. Ο τρόπος, όμως, που θα γίνει η εξοικονόμηση του 20% διερευνάται από τη διοίκηση -και από όποιους συμμετέχουν στα διάφορα όργανα.
Συμπέρασμα αρκετών είναι ότι, όντως ήταν ευκαιρία για την επιχείρηση να εξασφαλίσει το μέλλον της (όσον αφορά τις συνεχείς αλλαγές νόμων και κανονισμών) με την απλή εξαίρεσή της, μαζί με όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις στον τομέα του Τύπου, από οποιαδήποτε ρύθμιση, αφού χειρίζεται κοινωνικό αγαθό, όπως είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες. Η ευκαιρία αυτή, όμως, χάθηκε και, πλέον, πολλά κρίνονται από το τελικό νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο, σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Μάρτιο -όταν και θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαβούλευση.