"Έξυπνο" σύστημα ελέγχου των φωτεινών σηματοδοτών της Θεσσαλονίκης, που θα ενημερώνει τους μετακινούμενους για την κίνηση σε πραγματικό χρόνο, πρόκειται να δημιουργήσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Το ανακοίνωσε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ, Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη, τα οποία πραγματοποίησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας. Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι σχετική μελέτη υπάρχει από το 2000, όμως...
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 4 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου(ΕΟΧ). Έχει ως στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης από την κυκλοφορία των οχημάτων. Ξεκινά άμεσα και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας και το δήμο Θεσσαλονίκης. Το ΙΜΕΤ το ανέλαβε κατόπιν πανελλαδικού διαγωνισμού με περισσότερες από 400 συμμετοχές.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ.Βούγιας ζήτησε τη συνδρομή του ΙΜΕΤ, το οποίο -όπως είπε- έχει πανευρωπαϊκή εμβέλεια, στην επίτευξη του στόχου για μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των νεκρών από τροχαία κατά 100-150 άτομα ετησίως.
Βέβαια, η μελέτη για τη λύση του κυκλοφοριακού της Θεσσαλονίκης, την οποία συνέταξε ο κ. Γιαννόπουλος, υπάρχει στα... συρτάρια, από το 2000, επί κυβερνήσεων Σημίτη! Το αποκάλυψε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή. Πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να σταματήσουν τα ατελέσφορα ευχολόγια για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης".