Τη λήψη τριών συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και των επαγγελματιών που πλήττονται από την οικονομική κρίση, προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Οι επιστολές είχαν ως αποδέκτες τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδη κι Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρ. Λοβέρδο.

«Η αύξηση των οφειλόμενων εισφορών προς τον ΟΑΕΕ κατά 35% και η εκτίμηση για εκτίναξη στα 3 δισ. ευρώ της αξίας των ακάλυπτων επιταγών μέχρι το τέλος του 2009, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η λήψη άμεσων μέτρων, όπως η πρότασή μας για πάγωμα των ποινικών διώξεων κατά επαγγελματιών που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις εισφορές τους και για τη θέσπιση ενός ειδικού προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση ακάλυπτων επιταγών, αποτελούν απαραίτητες παρεμβάσεις, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.
Ειδικότερα, με επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Λοβέρδο, ζητείται:
-Να αρθεί το μέτρο, έστω και προσωρινά για ένα διάστημα δύο ή τριών ετών- της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον όσων επαγγελματιών δεν πληρώνουν τις εισφορές τους προς τον ΟΑΕΕ
«Ο επαγγελματίας που δεν πληρώνει εισφορές στερείται υγειονομικής περίθαλψης, ενώ δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη, συνέπειες που από μόνες τους είναι αρκετές βαριές», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.
-Η εφαρμογή του υπό εξέταση μέτρου για την εγγραφή στον ΟΑΕΕ και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς με πληθυσμό λιγότερο από 2.000 κατοίκους (σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ καταβάλλοντας χαμηλές εισφορές) να μην γίνει άκριτα.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις η άσκηση και ελεύθερου επαγγέλματος αποτελεί συμπληρωματική δραστηριότητα, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το κόστος ζωής σε μικρά χωριά της περιφέρειας είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα αστικά κέντρα. Ζητούμε η αλλαγή στην ασφάλιση αυτών των επαγγελματιών να γίνει στοχευμένα, θέτοντας εισοδηματικό όριο, στο επίπεδο του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον ΟΑΕΕ», τονίζεται στην ίδια επιστολή.
-Με επιστολή προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ζητείται να επεκταθεί άμεσα το αντικείμενο του ΤΕΜΠΜΕ, προκειμένου να λειτουργεί και ως Ταμείο Αναχρηματοδότησης και Στήριξης Επιχειρηματικότητας, παρέχοντας εγγυήσεις σε επιχειρήσεις για τη σύναψη νέων δανείων, προκειμένου να καλύψουν κατά 100% την πληρωμή των ακάλυπτων επιταγών που έχουν εκδώσει.
«Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο μέτρο θα διαγράφονται υποχρεωτικά από τη λίστα της Τειρεσίας. Μοναδική προϋπόθεση υπαγωγής θα είναι η προσκόμιση μελέτης βιωσιμότητας. Η τροφοδότηση της αγοράς με 3 δισ. ευρώ θα δώσει σημαντικές ανάσες στην πραγματική οικονομία», σημειώνει ο κ. Ζορπίδης.