Απόλυτος και... Ευρωπαίος ο Γκρούεφσκι

«Εμείς ξέρουμε καλά ποιοί είμαστε και τι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες. Τέτοιοι ήμασταν ανέκαθεν»! Η προκλητική αυτή διακήρυξη ανήκει στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι. Την έκανε το βράδυ της Κυριακής 11 Οκτωβρίου 2009, σε ομιλία του. Πρόσθεσε πως η λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο και στα σχετικά κείμενα του ΟΗΕ, ήτοι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Μιλώντας σε πανηγυρική εκδήλωση στα Σκόπια για την επέτειο της έναρξης του αντιφασιστικού αγώνα στα Σκόπια, στις 11 Οκτωβρίου 1941, ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους πολίτες της χώρας.
«Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε σε κοινό τραπέζι και να ανοίξουμε με τους γείτονες μας το ζήτημα αυτό, να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να αναζητήσουμε λύση. Ως πολιτικοί, εγώ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχουμε χρέος να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε εντατικά λύση και εισερχόμαστε στην σχετική διαδικασία με την πλέον εποικοδομητική διάθεση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον των πολιτών της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να τεθεί σε ομηρία εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ετήσια αξιολόγηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η σχετική έκθεση προόδου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου), ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη σκοπιανή κοινωνία.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι η χώρα εκπλήρωσε όλα τα σχετικά κριτήρια που της ετέθησαν από την Επιτροπή και τον αρμόδιο για την διεύρυνση Επίτροπο, Όλι Ρεν.
Όπως είπε ο κ. Γκρούεφσκι, καμία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε δεν έχει λόγο και αιτία να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων. «Η όρθωση εμποδίων προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί εμπόδιο για το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και των πολιτιστικών της αξιών», παρατήρησε.

Σχόλια