• Με 151 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, 146 κατά, κι έναν να δηλώνει παρών, πέρασε ο κρατικός προϋπολογισμός και οι προϋπολογισμοί ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών του οικονομικού έτους 2009. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή, με αντικείμενο αντιπαράθεσης τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα και τη διεθνή οικονομική κρίση.
  • Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου βρέθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα.
  • Με αναθεωρημένα τα μεγέθη του προϋπολογισμού, θα προχωρήσει σε προβλέψεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ακολουθώντας τα πρακτικά της Κομισιόν. Στις 19 Ιανουαρίου η Κομισιόν θα ανακοινώνει τις νεότερες προβλέψεις της για την οικονομία στην ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα θέτει την κυβέρνηση σε μία δοκιμασία τριών μηνών, όπου θα κριθούν η επιτήρηση και η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
  • Πλήττονται τα οικονομικά προγράμματα του ΟΗΕ λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς ο οργανισμός εξαρτάται ιδιαίτερα από την οικονομική στήριξη και την καλή θέληση των κυβερνήσεων των χωρών - μελών του. Με την παγκόσμια οικονομία να εκτρέπεται καθημερινά, ο ΟΗΕ φοβάται ότι θα στερηθεί των αναγκαίων κονδυλίων για να ξεριζώσει την ακραία φτώχεια, ενώ εκτιμά, ότι το εμπόριο μπορεί να γίνει η πιο σημαντική πηγή για την εξωτερική χρηματοδότηση.
  • Απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θεωρείται και η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Βέλγιο, με την παραίτηση του πρωθυπουργού. Σε προσπάθειες εξεύρεσης λύσης έχει αποδυθεί ο βασιλιάς Αλβέρτος. Ο παραιτηθείς Ιβ Λετέρμ φαίνεται ότι δεν θα είναι επικεφαλής του νέου σχήματος. Ανοικτό παραμένει εκτός από το όνομα του πρωθυπουργού και το ερώτημα για την θητεία της κυβέρνησης, καθώς και το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
  • Ικανοποιημένος, για την αύξηση της εμπορικής κίνησης στην αγορά της Θεσσαλονίκης, το τελευταίο τριήμερο, εμφανίστηκε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης του δήμου και εκπροσώπους των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου, ο κ. Παπαγεωργόπουλος πραγματοποίησε την καθιερωμένη βόλτα στην παραδοσιακή αγορά Καπάνι και Μοδιάνο, όπου αντάλλαξε ευχές με καταστηματάρχες και καταναλωτές.
  • Την κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης προτίμησαν για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια τους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Παράλληλα αντάλλαξαν ευχές με τους ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων αλλά και τους καταναλωτές που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν σήμερα τις Χριστουγεννιάτικες αγορές τους από καταστήματα του κέντρου της πόλης. Το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους συνόδεψαν και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης(η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη).
  • Πιο εντατικοί θα είναι, σύμφωνα με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι έλεγχοι στην αγορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων. Ο κ. Ψωμιάδης επισκέφτηκε, το πρωί, τη λαϊκή αγορά της οδού Μητροπούλου, όπου διαπίστωσε επάρκεια αγαθών και χαμηλές τιμές.
  • Αυξημένα μέτρα στα οδικά δίκτυα έθεσε σε ισχύ από σήμερα η Τροχαία Θεσσαλονίκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι τροχονόμοι θα πραγματοποιούν ελέγχους και θα επιβάλλουν κυρώσεις σε παραβάτες οδηγούς. Ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης κάλεσε τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ακόμη και η κίνηση στην αγορά Πρωτοχρονιάτικων λαχείων είναι, πλέον, μειωμένη. Κι αυτό παρά τα μεγάλα ποσά που μοιράζονται. Οι λαχειοπώλες παραπονούνται ότι αιτία είναι η αύξηση της τιμής του λαχείου, από 5 σε 8 ευρώ.
  • Σοκ στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία 47χρονης. Σύμφωνα με την αστυνομία, δράστες του στυγερού εγκλήματος είναι δύο Αλβανοί, οι οποίοι είχαν, για κίνητρο, τη ληστεία. Το αποτρόπαιο έγκλημα έγινε στις 30 Νοεμβρίου και αποκαλύφθηκε πριν από τρεις ημέρες.
  • Άμεση και γρήγορη ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Συμμετείχε στη συνεδρίαση φορέων και μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου.
  • Συντονισμένο σχέδιο για παραγκώνιση του δημοσίου πανεπιστημίου με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για τα κολέγια κατήγγειλε η πρόεδρος του συλλόγου πανεπιστημιακών καθηγητών Ελευθερία Καρνάβου. Τα μέλη του ενιαίου συλλόγου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συνέκριναν την περίπτωση εξίσωσης των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, με το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.
  • Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των εργαζομένων στο Κιλκίς ικανοποιήθηκε. Ο νομός εντάχθηκε στο καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών, ρύθμιση, η οποία συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων.
  • Σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο και διάνοιξη αγροτικών δρόμων προβλέπει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στο δήμο Κατερίνης, το οποίο εντάχθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Το έργο, προϋπολογισμού 21 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία υποδομών για 19.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης του δήμου.
  • Πονάει στους δρόμους η Πέλλα. Μεγάλες ανάγκες σε υποδομές στα οδικά έργα έχει ο νομός , σύμφωνα με το νομάρχη Πέλλας, Μιχάλη Καραμάνη, που μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό στην Τιβι100». Ο νομάρχης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη ρύπανση που υφίστανται περιοχές τόσο από τη λειτουργία βιομηχανιών όσο και από αστικά λύματα και φυτοφάρμακα.
  • Ο Σουμάιλα Κουλιμπαλί έρχεται για τον ΠΑΟΚ. O 30χρονος αριστερός χαφ, έχει αγωνιστεί στη Ζάμαλεκ και έχει παίξει και στην Γκλάντμπαχ. Έχει πλούσιο βιογραφικό και αυτή την περίοδο είναι ελεύθερος. Ο άσος από το Μάλι επιλέχθηκε ανάμεσα σε τρεις παίκτες και θα αποτελέσει τη δεύτερη μεταγραφή μετά από την απόκτηση του Σορλέν.
  • Ο Μάκης Κατσαβάκης, μετά την νίκη του Ηρακλή το Σάββατο επί της Ξάνθης, αναφέρθηκε στην αγωνιστική άνοδο της ομάδας , τόνισε ότι μέλημα του είναι να αποκτήσει νοοτροπία νικητή η ομάδα και οι παίκτες να αγωνίζονται με μαχητικότητα και πίστη σε κάθε αγώνα. Επίσης ζήτησε από τους φίλους της ομάδας να συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια των παικτών ενώ δεν αποκάλυψε τίποτε για τους μεταγραφικούς στόχους της ομάδας.
  • Παρελθόν αποτελεί για τον Άρη, μετά τον Μάρκο Αουρέλιο, ο Αλεχάντρο Ντελόρτε, του οποίου το συμβόλαιο λύθηκε την σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΕ, "κάτω από τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, ο ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε δυστυχώς να προσφέρει στην ομάδα όσα ήθελε και μπορούσε. Η ΠΑΕ Άρης του εύχεται καλή επιτυχία στον επόμενο σταθμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Άλλωστε θα είναι πάντα μέλος της κιτρινόμαυρης οικογένειας", καταλήγει η ανακοίνωση.
  • Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι η νέα μεγάλη μεταγραφή της Μίλαν, τουλάχιστον για τους προσεχείς τρεις μήνες όπως προβλέπει η συμφωνία του δανεισμού του από τους Λος Αντζελες Γκάλαξι. Ωστόσο οι «ροσονέρι» το σκέφτονται πολύ σοβαρά να μην τον δηλώσουν στην λίστα που θα καταθέσουν στην ΟΥΕΦΑ για τα ματς που ακολουθούν έως το τέλος της σεζόν.
  • Το χαμηλότερο κλείσιμο του 2008, σημείωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ενδεικτικό της συνεδρίασης ήταν η εξαιρετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Ο γενικός δείκτης έπειτα από αρκετές διακυμάνσεις έκλεισε καταγράφοντας απώλειες: -1,15%, στις 1711,80 μονάδες.

Με πληροφορίες από την TV 100
Πλήρης  στοίχιση