Σκεφτείτε το: Ένας δότης ζωτικών οργάνων μπορεί να μοιράσει ζωή ως και σε δέκα συνανθρώπους του!
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αλκιβιάδης Κωστάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των Θεσσαλονικιών δημοσιογράφων, πλέον γίνονται μεταμοσχεύσεις ακόμη και σε μη συμβατούς λήπτες, ακόμη και μέρους των οργάνων!
Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 56% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Συγκεκριμένα, εφέτος στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου έγιναν 50 μεταμοσχεύσεις έναντι 32 που έγιναν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από τις 50 μεταμοσχεύσεις που έγιναν εφέτος οι 36 ήταν νεφρού, οι 12 ήπατος και οι 2 καρδιάς, ενώ από τους 20 δότες 11 ήταν άντρες και 9 γυναίκες με ηλικίες από 4 έως 75 ετών.
Έγιναν 12 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, ενώ για επιπλέον 12 ασθενείς για τους οποίους βρέθηκε συμβατό μόσχευμα έχει οριστεί ημερομηνία λήψης μοσχεύματος και μεταμόσχευσης. Ταυτόχρονα διενεργείται αναζήτηση μοσχευμάτων για 40 επιπλέον ασθενείς.

Ας το ξανασκεφτούμε, λοιπόν, όλοι μας. Ίσως, κάποια στιγμή, βρεθούμε στην ανάγκη να ζητήσουμε. Γι αυτό, ας είμαστε έτοιμοι να δώσουμε.