ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Με το πρώτο φως της ημέρας, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του πλοιάρχου του ελληνικού εμπορικού φορτηγού «Ντάιμοντ I» που βυθίστηκε μζί με το σκάφος του, όταν αυτό εμβολίστηκε από το υπό σημαία Παναμά εμπορικό φορτηγό «Ντουμπάι Γκάρντιαν» και, στη συνέχεια, βυθίστηκε στην είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μόλις ένα μίλι από την ακτή.
Στις έρευνες παίρνουν μέρος δύτες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και άνδρες του Λιμενικού Σώματος.
Το συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, 17 Οκτωβρίου, όταν το μήκους 186 μέτρων, παναμέζικο φορτηγό πλοίο με 23 άτομα πλήρωμα(μετέφερε σιδηρομετάλλευμα), εμβόλισε κατά την είσοδό του -με πλοηγό και δύο ρυμουλκά- το ελληνικό πλοίο «Ντάιμοντ I». Το "Ντάιμοντ Ι" -μήκους 67 μέτρων- που μετέφερε 1.200 τόνους λιγνίτη, με επτά επιβαίνοντες -έξι άνδρες πλήρωμα και ένας επιβάτης- βυθίστηκε σε λίγα λεπτά. Πλήρωμα και επιβάτες εγκατέλειψαν άμεσα το πλοίο και περισυνελέγησαν από τον πλοηγό του παναμέζικου φορτηγού.
Δε συνέβη, όμως, το ίδιο, με τον Κύπριο καπετάνιο, ο οποίος παρέμεινε στο πλοίο, ως την τελευταία στιγμή. Το βάθος στο σημείο όπου βυθίστηκε το πλοίο ανέρχεται σε 16 μέτρα.
Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του Θερμαϊκού από το λιγνίτη, που έπεσε στη θάλασσα, και ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, έδωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας. "Ήδη έχουν αναπτυχθεί όλα τα αντιρρυπαντικά μέσα, στο σημείο που βυθίστηκε το πλοίο", είπε ο υπουργός.
Στην περιοχή αναπτύχθηκε, με εντολή της Λιμενικής Αρχής Θεσσαλονίκης, πλωτό φράγμα για την αποφυγή πιθανής ρύπανσης.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του Λιμεναρχείου επισκέφθηκε σήμερα (Πέμπτη) το πρωί, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Ν. Παπαγιαννόπουλο, αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη των ερευνών συνομίλησε με το λιμενάρχη κ. Θ. Καλαφάτη, επισκέφθηκε με σκάφος το χώρο του ατυχήματος. Στη συνέχεια δήλωσε πως "το ατύχημα έγινε κάτω από παράδοξες συνθήκες οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Εκφράζω τη λύπη μου για το γεγονός καθώς και τη συμπαράστασή μου στην οικογένεια του καπετάνιου με την ευχή να βρεθεί γρήγορα. Πρέπει τα απορρυπαντικά φράγματα να επεκταθούν σε μεγαλύτερη έκταση και κάνω σχετική έκκληση στον υπουργό εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης κρίνεται αναγκαίο να κινηθεί αμέσως η διαδικασία ανέλκυσης του βυθισμένου σκάφους, είτε με πρωτοβουλία της ιδιοκτήτριας εταιρίας, είτε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μέσω του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης».
Χθες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είχε αναφερθεί στο θέμα του ελέγχου της απορρύπανσης του Θερμαϊκού (με αφορμή το ατύχημα). Είχε προτείνει να επανεξεταστεί ο νόμος βάσει του οποίου θεσμοθετήθηκε η Υπηρεσία Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και να συσταθεί οργανισμός με αυτή την αρμοδιότητα, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι ΟΤΑ που περιβάλλουν τον Θερμαϊκό.