Περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν εφέτος για μόνιμα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας, Γιώργος Τσιότρας, κατά την διάρκεια σύσκεψης με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία, έχουν δημοπρατηθεί ήδη οι μελέτες για την κατασκευή τεσσάρων φραγμάτων, ύψους 1.150.000 ευρώ που εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κ. Μακεδονίας.
Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί συμπληρωματική πίστωση για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων σε τέσσερις λεκάνες απορροής που έχουν άμεση σχέση με τους οικισμούς Πολυχρόνου – Χανιώτη – Πευκοχωρίου – Σκιώνης.
Στις κατευθύνσεις της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης είναι προσαρμοσμένη η εφετινή πολιτική της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιπλημμυρική προστασία. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας, Γιώργος Τσιότρας, η αντιπλημμυρική προστασία είναι ευθύνη όλων και όχι μόνο των αρμόδιων υπηρεσιών.
Σε επίπεδο δράσεων, ο κ. Τσιότρας τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά έργα στο νομό Χαλκιδικής ενώ δημοπρατήθηκαν και οι μελέτες για την κατασκευή τεσσάρων φραγμάτων.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κώστας Κοκολάκης, τόνισε πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιοχές όπου εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και έργα με εκσκαφές όλων των φορέων, καθώς και στις περιοχές που εφέτος επλήγησαν από πυρκαγιές. Οι περιοχές αυτές θεωρούνται "υψηλού κινδύνου" για την περίπτωση πλημμυρών, μετά από νεροποντές.
Αν και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία όλων των φορέων, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε πως για το 2007 η Νομαρχία δεν έχει λάβει ούτε ευρώ για τη συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων.