Η ιστορία με τις μάσκες... παρατράβηξε. Μας καταμπέρδεψαν όλους, ειδικοί και μη, για το πού και πότε θα τις φοράμε υποχρεωτικά και πότε προαιρετικά. 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πότε και πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και η μη χρήση της θα συνεπάγεται πρόστιμο:


  • Από τη Δευτέρα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
  • Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.


Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η πολιτεία θεωρεί τη χρήση της προαιρετική.

Τι μάσκα να φορέσουμε


Τώρα, όσον αφορά τις χάρτινες ή τις υφασμάτινες μάσκες, οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα: Και η μία και η άλλη βοηθούν.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στην ΕΡΤ για τη σωστή χρήση της μάσκας και για την καταλληλότητα των χειρουργικών μασκών μίας χρήσης και των υφασμάτινων αντίστοιχα.

Όπως είπε, η χρήση της υφασμάτινης μάσκας δεν αρκεί για να προστατεύσει κάποιον από σταγονίδια, αρκεί μόνο για ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή επιβολής προστίμου.

Η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης είναι εκείνη που προστατεύει, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να χρησιμοποιείται, είναι πολύ συγκεκριμένος.

Από την πλευρά του ο  πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε πως η μάσκα με βαλβίδα απλά απαγορεύεται.

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική.

Ο κ. Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα (σοκαριστικό) παράδειγμα για το πως μεταδίδεται ο κορονοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες  πιθανότητα είναι 1,5%».

Ποιες μάσκες συστήνει η Επιτροπή


Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας  διευκρίνισε έτσι πως είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας και δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση στους πολίτες, παρά μόνο σε υγειονομικούς εργαζόμενους.

Μάλιστα, συνέστησε όχι ιατρικές μάσκες αλλά υφασμάτινες ακόμη και χάρτινες «που μπορούν να κατασκευαστούν σπίτι από διάφορα υλικά» , όπως είπε αλλά απέτρεψε την επαναχρησιμοποίηση του αυτοσχέδιου καλύμματος εάν πρώτα δεν έχει απολυμανθεί καλά.