«Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις», τόνισε αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στον REAL FM 107,1 και στην εκπομπή «Realιστικά» με τη Μαρία Σαμολαδά.

Για την επόμενη μέρα της πανδημίας, στην ελληνική οικονομία, αλλά και σ΄ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι «η  Ευρώπη πριν λίγες μέρες έκανε ένα πρώτο βήμα σε επίπεδο Eurogroup μεταθέτοντας τις κρίσιμες αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής. Δεν είναι μόνον τα 540 δις τα οποία ενέκρινε το Eurogroup που θα δώσουν ανάσα στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Θυμίζω, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο, της Ν.Δ. ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, καθώς μαζί άλλους οκτώ ηγέτες έβαλε στο τραπέζι την έκδοση ευρωομολόγων, ώστε να υπάρξει ένας καινοτόμος μηχανισμός χρηματοδότησης και ανάταξης της οικονομίας την επόμενη ημέρα, διότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν και κοινές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε ειδικότερα στη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας από τη χώρα μας στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών και χωρίς εθνική συμμετοχή, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αξιοποίηση 12 δις ευρώ που θα δώσουν ρευστότητα στην αγορά καθώς και στην μη ύπαρξη των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2020. «Όμως, το ποτήρι παραμένει ακόμη μισογεμάτο. Είναι ανάγκη  να γεμίσει ίσως ακόμη και να ξεχειλίσει, ανέφερε χαρακτηριστικά για να μπορέσει να σταθεί η Ευρώπη την επόμενη ημέρα».

Όσον αφορά την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορονοϊό ο κ. Καλαφάτης τόνισε  ότι «θα είναι μια σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη διαδικασία. Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και καμία στιγμή χαλάρωσης. Βρισκόμαστε ακόμα», τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «στον πυρήνα της υγειονομικής κρίσης, παρόλο που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το τέλος της είναι κοντά. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει διότι έχουμε να κάνουμε με έναν ύπουλο ιό, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι κυβερνητικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε εγρήγορση. Θα πηγαίνουμε βήμα και οφείλουμε γι΄αυτό να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων μειώνοντας τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες επέδειξαν υποδειγματική πειθαρχία και η εικόνα της χώρας μας είναι καλύτερη σε σχέση με άλλα κράτη».

Αναφερόμενος τέλος στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορά της απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση και με οποιοδήποτε τρόπο».  ​