Την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, την 30ή Οκτωβρίου του 1944, γιορτάζει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη, καθώς η ημέρα καθιερώθηκε το 2016 ως "δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης" με Προεδρικό Διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο δημαρχιακό μέγαρο για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής, ανέφερε πως στη γιορτή θα πάρουν μέρος σχολεία, ενώ η πόλη θα σημαιοστολιστεί.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, με ομιλίες μπροστά στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου. Θα ακολουθήσουν στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου τα εγκαίνια της έκθεσης ντοκουμέντων με τίτλο "Εθνική Αντίσταση 1941 - 1944. Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα" και συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια της Κατοχής.
Η έκθεση ντοκουμέντων θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου, με ενδεχόμενο παράτασης, ενώ υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης από τις 26 Οκτωβρίου. Διοργανώνεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, το Μορφωτικό Ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ χορηγός είναι η ΕΥΑΘ.
Η έκθεση των εφημερίδων είχε παρουσιαστεί και παλιότερα στη Θεσσαλονίκη, από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών.