Στις 3 Ιουλίου του 2019 ο κόσμος της αυτοκίνησης μένει πιο φτωχός, ύστερα από την απώλεια του Λι Αϊακόκα, σε ηλικία 94 ετών στο σπίτι του στην Καλιφόρνια. Ο Αμερικανός ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από την εξέλιξη της Ford Mustang, ενός θρυλικού μοντέλου που μέχρι σήμερα αποτελεί το σημείο αναφοράς στην κατηγορία του, ενώ η συμμετοχή του στους μηχανοκίνητους αγώνες έμελλε να γράψει νέα κεφάλαια στην ιστορία τους.
Σύντομα μάλιστα, θα δούμε και την ταινία Ford v. Ferrari στην οποία οι νεότεροι θα μάθουν το ρόλο του γνωστού Αμερικανού, μεταξύ άλλων! Αξίζει να αναφερθεί ότι στο τρέιλερ της ταινίας o Αϊακόκα είναι ο πρώτος που εμφανίζεται, κατεβαίνοντας από ένα αυτοκίνητο για να μιλήσει στον Σέλμπι.
Η καριέρα του ξεκινά από το 1946, ως μηχανικός στη Ford και έγινε πρόεδρος, μέχρι το 1970. Ήταν ο άνθρωπος που ασκούσε τρομερή επιρροή στον Χένρι Φορντ όμως με τον Χένρι Φορντ II, τον γιο του, δεν είχε αντίστοιχα καλές σχέσεις και παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ford, σε περίοδο που η εταιρεία πήγαινε «σφαίρα». Παράλληλα ο Αϊακόκα ήταν εκείνος που «έσωσε» την Chrysler, ως CEO της από το 1978 έως το 1992. Ύστερα, βγήκε στη σύνταξη, έχοντας αφήσει μια τεράστια κληρονομιά στο χώρο των τεσσάρων τροχών.
http://www.gazzetta.gr