Ομάδα εργασίας που θα συσταθεί άμεσα θα αναλάβει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία χώρου transit που θα δέχεται τους πρόσφυγες μέχρι τη μεταφορά τους στα υφιστάμενα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων!
 

Επίσης, η ίδια ομάδα θα μελετήσει τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας (pro transit), έως ότου τα άτομα αυτά καταγραφούν από την Αστυνομία!

Αυτό αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι πρόσφυγες επιστρέφουν στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς αυτό που δεν θέλουν είναι να... βρίσκονται σε δομές, επειδή οι συνθήκες σε αυτές είναι κάκιστες! Κι όμως, από τη σύσκεψη βγήκε ότι πρέπει να δημιουργηθούν... άλλες δομές.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, έκανε καταγραφή των γεγονότων: «Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα με τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες και μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η διαχείριση αυτής της κατάστασης. Υπάρχει αυξημένη ροή από τα σύνορα του Έβρου προς την Θεσσαλονίκη, στην οποία ως μεγάλη πόλη είναι εύκολο κάποιος να εξαφανιστεί. Αντίστοιχα, στα αστυνομικά τμήματα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που αναμένουν υπηρεσιακά έγγραφα για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το κατά προτεραιότητα κέντρο άφιξης αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι αριθμητικά είναι διπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχουν πολλές δομές φιλοξενίας στις οποίες μπορούν να μεταφερθούν. Βέβαια, είναι πιθανόν να ξαναδούμε αντίστοιχες εικόνες με αυτές των τελευταίων ημερών στην πλατεία Αριστοτέλους, εξαιτίας των καθημερινών ροών και των διαδικασιών στα αστυνομικά τμήματα. Προσπαθούμε να συντομεύσουμε αυτό το διάστημα, έχοντας μπροστά μας και την περίοδο του χειμώνα» παραδέχτηκε ο Δήμαρχος, αφού με την ομάδα εργασίας το πρόβλημα είναι αμφίβολο αν θα λυθεί.

Ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, ανακοίνωσε ότι θα γίνει και νέα συνάντηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης και ΜΚΟ και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν και σχεδιασμοί του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που πρέπει να συμβαδίζουν με τις προτεινόμενες λύσεις και όλα αυτά θα τα δούμε με την ομάδα εργασίας που θα δημιουργήσουμε.  Δεν επιθυμούμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος έλξης των μεταναστευτικών ροών και να δημιουργηθούν έτσι ζητήματα στην κοινωνία της πόλης. Θα προσπαθήσουμε να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες με βιώσιμες λύσεις, ώστε οι δυνητικά αιτούντες άσυλο να έχουν αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρο Λεκάκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη διερευνήσει τη δυνατότητα λειτουργίας μιας δομής βραχυχρόνιας φιλοξενίας στη δυτική πλευρά της πόλης. «Στη δομή αυτή θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε περί τα 80 με 100 άτομα για ένα 48ωρο, μέχρις ότου αυτά μεταφερθούν σε άλλους χώρους. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα δημιουργηθούν και πάλι προβλήματα, όπως αυτά που είδαμε στην Αριστοτέλους το περασμένο διάστημα» υποστήριξε, σπεύδοντας, πάντως, να επισημάνει ότι αυτή η δομή δε θα πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο σημείο φιλοξενίας προσφύγων. Αρκεί, πάντως, να σημειώσει κανείς ότι και τα hot spot του νομού Θεσσαλονίκης, αρχικά επρόκειτο να είναι κέντρα διερχομένων κι όχι μόνιμοι καταυλισμοί προσφύγων, όπως μετατράπηκαν.

Είναι, έτσι, απορίας άξιον το τι είναι αυτό που κάνει τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να πιστεύουν ότι, τώρα, όλα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει...

Απουσίαζε η υπουργός

Από τη σύσκεψη απουσίαζε, πάντως, η υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Αντί αυτής πήρε μέρος η... υπεύθυνη Τύπου του Υπουργείου  Μακεδονίας – Θράκης, Άννα Ομηρίδου! Δεν παραβρέθηκε ούτε ο υπεύθυνος του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Αντίθετα, συμμετείχαν ο Συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ο Α’ βοηθός του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θεολόγης Τσακίρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θωμάς Φεύγας, η δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα προσφύγων και Πρόεδρος του ΣΕΜ, Σοφία Ασλανίδου, ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης και εκπρόσωποι Μη κυβερνητικών Οργανώσεων (Άρσις, Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» και Solidarity Now).

Καλαφάτης: Δήμος σε σλόου μόσιον

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α   Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τη   σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης για το θέμα των   προσφύγων και μεταναστών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Και στην περίπτωση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που κατασκήνωσαν   στην πλατεία Αριστοτέλους, είδαμε έναν Δήμο να αντιδρά σε… slow  motion. Η αντίδραση της Διοίκησης του Δήμου, να συγκαλέσει σύσκεψη   μετά από μέρες, ήταν υπερβολικά αργή. Κατόπιν εορτής κάνουν συσκέψεις  και διαπιστώσεις. Ανίκανοι να διοικήσουν, ανήμποροι να δώσουν λύσεις».

#Πρόσφυγες #Μετανάστες #Σύσκεψη