Στα... όσπρια το έριξε ο Έλληνας, λόγω κρίσης. Μειώνει, συνεχώς, το κρέας από το τραπέζι του, αλλά και τα φρούτα και -κυρίως- τα λαχανικά!


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου, η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Μειώθηκε η αξία των αγορών κατά 21% κι ο όγκος των αγαθών κατά 15%, σε σχέση με το 2010.

Τα όσπρια (πηγή πρωτεΐνης) παρουσιάζουν αύξηση κατά 10%, τα πουλερικά αύξηση κατά 9%, ζυμαρικά και ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα.  

Μειώθηκαν το μοσχάρι κατά 24%, το αρνί-κατσίκι κατά 25%, η ζάχαρη κατά 44% (να και κάτι καλό) τα αναψυκτικά κατά 43%, φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, γαλακτοκομικά κατά  14% για το γάλα και 24% για το τυρί, ελαιόλαδο κατά 18%.

Επίσης διακρίνεται στροφή προς φθηνότερα προϊόντα.

Η μείωση στις αγορές φρούτων και λαχανικών θεωρείται περισσότερο διατροφική τάση, καθώς η μέση τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 5% και 8% αντίστοιχα. Δηλαδή οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές αυτών των προϊόντων από επιλογή και όχι λόγω τιμής, είτε λόγω αλλαγών στη διατροφή, είτε επειδή τα θεωρούν... σπατάλη!

Περίπου 4 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι το 2017 άλλαξαν τη διατροφή τους. Το ποσοστό των καταναλωτών που επιλέγουν αποκλειστικά την μεσογειακή κουζίνα μειώνεται όλο και περισσότερο καθώς μικραίνει η ηλικία και ειδικά στις ηλικίες κάτω των 35 ετών το ποσοστό που επιλέγει την ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από το 50% με τους νέους να επιλέγουν την ποικιλία από διαφορετικές κουζίνες. Πρόκειται για μία παγκόσμια τάση, η οποία σχετίζεται και με την ανάπτυξη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, εργαλεία που διευκολύνουν τη διάχυση πληροφοριών από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Ένας στους δύο εμπιστεύεται τους γονείς-οικογένεια ως πηγή πληροφόρηση, ακολουθεί η τηλεόραση με ποσοστό 24%. Τα social media με 16% και σε άλλες πηγές του διαδικτύου με 11% καταγράφουν τη σημασία των ψηφιακών μέσων.

Το 56% του κοινού επιλέγει τροφές με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του και το 57% ψάχνει ενεργά για πληροφορίες σε σχέση με τις τροφές. Το 63% δηλώνει ότι γενικά προσέχει τη διατροφή του, αλλά αντίθετα το 50% καταγράφει αρνητικές συνήθειες όπως το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων. Τέλος το 69% επιλέγει εποχικά φρούτα και λαχανικά, αναδεικνύοντας ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική αγορά τροφίμων.