Τραβούν το σχοινί, τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος υποστηρίζει πως, για το Plan B ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος αλλά… δε συμφωνούσε. Οι δεύτεροι επιμένουν ότι είναι «επικίνδυνος»…


«Στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μια άρνηση και όταν είσαι ενώπιον του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και στη δική σου άρνηση πρέπει να κάνεις μια εναλλακτική πρόταση. Την εναλλακτική πρόταση την ξέρει ο Τσίπρας αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική γραμμή και εθνική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος σήμερα, στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ήταν μια… προσωρινή πρόταση, που την κατέθεσε ως «εταίρος», αλλά, όπως παραδέχτηκε, έπεσε στο κενό! Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την αρνήθηκαν, στηρίζοντας παράλληλα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ούτε υποκαθιστώ τον πρωθυπουργό, ούτε κανέναν. Από την στιγμή που αρνήθηκα την συμφωνία κατέθεσα μια πρόταση» υποστήριξε και, δοθείσης της ευκαιρίας, έριξε και κάποια βέλη στα κόμματα της αντιπολίτευσης:

«Τα άλλα κόμματα τι πρόταση έχουν; Παίζουν κρυφτούλι. Κι εμείς τέτοιο κρυφτούλι δεν θα παίξουμε. Εγώ σε πολιτικό επίπεδο καταλαβαίνω και αποδέχομαι τις ιδεολογικές διαφορές που μπορεί να έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Κι αφού ανέφερε την «έξοδο» από τα μνημόνια, την «καταπολέμηση» της διαφθοράς, και την «ανάπτυξη της Ελλάδας», πεδία στα οποία συνεννοείται, όπως είπε, με τον Αλέξη Τσίπρα, πρόσθεσε: «Εμείς δεν βρεθήκαμε με τον Τσίπρα μαζί για να του κρύψω τα υποβρύχια όπως έκανε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά. Είμαστε σε πλήρη αρμονία με τον Αλέξη Τσίπρα».

Αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ

Άσχετα με τις εξηγήσεις του, ο κ. Καμμένος έχει καταφέρει να διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη, όπως οι κ.κ. Φίλης, Χριστοδουλοπούλου και Δρίτσας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ζήτησαν να απαλλαγεί η Κυβέρνηση από τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο! Η κ. Χριστοδουλοπούλου, μάλιστα, χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, «τραυματική».

Η κόντρα συνεχίστηκε και σήμερα. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, απάντησε στις δηλώσεις Καμμένου στην ΕΡΤ, λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις και να πει ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις. Την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής την έχει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και είναι θετικό ότι το είπε».

Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι οι δηλώσεις Σκουρλέτη γεφυρώνουν τη διαφορά, αμέσως μετά, ο γραμματέας πρόσθεσε: «Παραμένει ως πολιτικό ζήτημα η διαφωνία του για το Μακεδονικό και φτάνει στο σημείο να λέει ότι θα άρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση. Είναι αντιφατικό αυτό που λέει. Πώς έρχεσαι και υπονομεύεις και λες ότι θα τη ρίξω πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της; Είναι μεγάλο πολιτικό λάθος. Αυτά ξεφεύγουν από κάποια όρια»!

Κόντρα υπήρξε και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος, σε αναφορά του στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε ότι Καμμένος και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πάνε μαζί μέχρι τον Οκτώβριο. Λίγες ώρες αργότερα, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, κάλεσε εμμέσως τον πρωθυπουργό να διώξει τον Πάνο Καμμένο από το υπουργείο Αμυνας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σάκη Παπαδόπουλου, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε πως αποτελούν απόρροια του γεγονότος ότι αρνήθηκε να πραγματοποιήσει ρουσφέτι που του ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Έλα τώρα κ. Παπαδόπουλε από τα Τρίκαλα. Αυτόν τον φουκαρά…», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Απάντησε, όμως κι ο βουλευτής Τρικάλων: «Από τον Πάνο Καμμένο, ζήτησα επίσημα να ικανοποιήσει ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Να παραχωρήσει ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στα Τρίκαλα για να αξιοποιηθεί. Δεν θα ασχοληθώ όμως άλλο με αυτόν τον κύριο. Απάντησε σ’ αυτόν ήδη ο κ. Σκουρλέτης και πολλοί άλλοι», υπογράμμισε.

Κόντρα και με την Εφημερίδα των Συντακτών

Η κόντρα, όμως, συνεχίστηκε και με την Εφημερίδα των Συντακτών. Η εφημερίδα, από την πρώτη στιγμή, χαρακτήρισε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, «επικίνδυνο για τη χώρα». Στη συνέχεια, σε ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, μετά το… Plan B Πάνου, είχε μαζί του τηλεφωνική επικοινωνία. Σήμερα, η εφημερίδα επανήλθε: Έχει πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Διαλέξτε: Με τη συντήρηση ή με την πρόοδο» και φωτογραφία του Πάνου Καμμένου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε και σ’ αυτό, στην ΕΡΤ: «Ήταν η πρώτη φορά που δεν μιλήσαμε με τον κ. Τσίπρα από την Αμερική και είδα να γράφονται και πρωτοσέλιδα. Όταν η “Εφ.Συν.” στηρίζει ένα τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ, εκνευρίστηκα. Δεν μας πήρε ένα τηλέφωνο να μας ρωτήσει. Στήριξε ένα ρεπορτάζ σε ένα τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ για να προκαλέσει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε ηλιθιότητες. Γράφουν ψέματα γιατί θέλουν να προκαλέσουν, θέλουν να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερά», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

Και μια κι ο λόγος για εφημερίδες, ίσως το καλύτερο σχόλιο για το θέμα υπάρχει, σήμερα, σε γελοιογραφία του ΚΥΡ, όπου εικονίζεται ένα ζευγάρι να συζητά και διαμείβεται η εξής στιχομυθία:

-Ο Καμμένος για το Σκοπιανό έχει Plan B.

-Εδώ ο κόσμος χάνεται και το «Πλαν Μπι» χτενίζεται…