Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου προκάλεσαν αντιδράσεις

«Η Ελλάδα μετατράπηκε σε "ασφαλές καταφύγιο" για Τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ φυγάδες στρατιωτικοί...», ισχυρίζεται προκλητικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο».   Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η χώρα του παραμένει αποφασισμένη να εξασφαλίσει ότι «οι φυγάδες πραξικοπηματίες» θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία.

   Ισχυρίζεται ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν πρέπει να ερμηνευτεί μέσω κάποιας πολιτικής οπτικής, καθώς «η τουρκική Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα» και συμπληρώνει: «Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αναμένουμε παρόμοια αμερόληπτη στάση από την ελληνική Δικαιοσύνη όσον αφορά τις υποθέσεις Τούρκων πολιτών».

   Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιεί με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο τους Ελληνοκύπριους ότι «εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος», ενώ παράλληλα ανακοινώνει ότι η χώρα του θα ξεκινήσει σύντομα δικές της δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

   Προκλητικός είναι ο κ. Τσαβούσογλου και σε ό,τι αφορά με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μέτρα αντιμετώπισής της και δηλώνει πως είναι σειρά της ΕΕ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. «Εάν η Τουρκία διακόψει τις τεράστιες προσπάθειές της, το Αιγαίο θα γίνει για άλλη μια φορά διάδρομος παράνομων μεταναστών», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.


Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας


Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:        
«Η συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου που δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα», επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο και σαφή τρόπο ότι η γνωστή τουρκική πολιτική στα θέματα:
-του Αιγαίου
-της υφαλοκρηπίδας
-του casus belli
-του Κυπριακού
-της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη
-του προσφυγικού, καθώς και
-στο ζήτημα των οκτώ,
όχι μόνο δεν έχει κάτ’ ελάχιστο μεταβληθεί, αλλά γίνεται ακόμα πιο αδιάλλακτη και αντιπαραγωγική.
Προκύπτει, λοιπόν, ένα απλό ερώτημα που οφείλει να απαντήσει η Κυβέρνηση:
Ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των δήθεν ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, των συναντήσεων και των συνεννοήσεων την οποία δε διστάζει επί τριάμισι χρόνια να διατυμπανίζει  σε κάθε ευκαιρία;
Αυταπάτες, παραπλάνηση και μεγάλα, κενά λόγια στην εξωτερική πολιτική και τα εθνικά ζητήματα, δεν είναι μόνο απαράδεκτα, μπορούν να γίνουν και επιζήμια».


Ανδρουλάκης:  Μνημείο προκλήσεων η συνέντευξη Τσαβούσογλου


Για το ίδιο θέμα, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης, δήλωσε τα εξής:


“Συνέχεια στις Τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου με την σημερινή του συνέντευξη στα ΝΕΑ. Ο Τούρκος Υπουργός προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη της επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στην Ελληνική πλευρά ξεχνώντας την 5μηνη παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τον εμβολισμό πλοίου της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τις συνεχείς παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου. Παράλληλα επιμένει να κατακρίνει τις αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια σχετικά με την λειτουργία της δικαιοσύνης και λησμονώντας ότι χιλιάδες Τούρκοι πολίτες μέσα στο 2018 έχουν προσπαθήσει να ξεφύγουν από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στη γειτονική χώρα ζητώντας άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα, συνεχίζει κυνικά να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και το δράμα τους ως διαπραγματευτικό χαρτί. Τέλος, η επανάληψη των απαράδεκτων απειλών από μία υπό ένταξη χώρα όπως η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των Κυπριακών κοιτασμάτων αλλά και της απειλής πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας για το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Τσαβούσογλου προσπαθεί με την συνέντευξή του να μετατρέψει σε διμερή ζητήματα θέματα που άπτονται καθαρά των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να το επιτρέψει”.

Σχόλια