Χαμός γίνεται, πλέον, στο δήμο Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τις υποψηφιότητες δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Τελευταίες εξελίξεις η ανεξαρτητοποίηση της συμβούλου των "Εντάξει" Στέλλας Αβραμίδου και η απροθυμία Μπουτάρη να είναι, εκ νέου, υποψήφιος!

Μπορεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να διαλαλεί ότι θα είναι δήμαρχος "έως 100 ετών", όμως η πραγματικότητα είναι πως, αυτό που είχε πει το 2014 για τον βασικό αντίπαλό του, ισχύει για τον ίδιο: Ο Γιάννης Μπουτάρης εμφανίζεται... ανόρεχτος.

Τα οκτώμιση χρόνια δημαρχίας φαίνεται πως τον οδηγούν, τελικά, στην απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, αφού και ο ίδιος πολλάκις έχει αναφέρει ότι "δύο θητείες για έναν δήμαρχο είναι αρκετές. Στην πρώτη δεν προλαβαίνει να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά του, αλλά με δυο θητείες προλαβαίνει".

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μπουτάρη να ενημέρωσε, πρόσφατα, τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα. 

Όσον αφορά την κ. Γούλα, χθες το πρωί έλαβε, στο γραφείο της, την επιστολή ανεξαρτητοποίησης της Στέλλας Αβραμίδου, που είχε εκλεγεί με τους "Εντάξει" του Στ. Καλαφάτη, η οποία θα αναγνωσθεί τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι η κ. Αβραμίδου είχε ορισθεί από τον επικεφαλής της παράταξης μέλος επιτροπών, στις οποίες, τώρα, με την ανεξαρτητοποίησή της, δεν μπορεί, πλέον, να συμμετέχει. Θα υπάρξουν, έτσι, αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα.

Η ανεξαρτητοποίηση της κ. Αβραμίδου (συντάσσεται με τον Μάκη Κυριζίδη και την κίνησή του "Θεσσαλονίκη Θετικά") δεν αναμένεται να είναι και η τελευταία που θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν κι άλλοι σύμβουλοι οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν και τους "Εντάξει" αλλά και την "Πρωτοβουλία". Ο Γιάννης Μπουτάρης δε φαίνεται να ασχολείται με το θέμα κι αφήνει τον αναπληρωτή του, Ν. Φωτίου, να διαβεβαιώνει με δηλώσεις του πως "η ενότητα στην Πρωτοβουλία είναι αρραγής". Ο δε Στ. Καλαφάτης έχει, ήδη, σκιαγραφήσει το προφίλ του δημάρχου που θα επιθυμούσε να στηρίξει για το δήμο Θεσσαλονίκης η Νέα Δημοκρατία όταν, μόλις χθες, δήλωνε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Αθήνας 984, ότι "η Θεσσαλονίκη χρειάζεται λαμπρούς κι όχι λαμπερούς ανθρώπους, να γνωρίζουν από τις υποδομές της πόλης, πώς να τρέξουν το Δήμο, να έχουν πολιτικό αισθητήριο και τεχνοκρατική αντίληψη που να προέρχονται από την κοινωνία της πόλης και να μην είναι άνθρωποι του στενού κομματικού σωλήνα. Η ΝΔ έχει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν κι όχι με παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Πιστεύω ότι  η Θεσσαλονίκη, την επόμενη μέρα, θα σηματοδοτηθεί από μια τέτοια προσωπικότητα".

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, σε Κίνημα Αλλαγής και Νέα Δημοκρατία, αυτές όλο και πληθαίνουν. Στο Κίνημα Αλλαγής αρχικά δεν καλοείδαν τη στήριξη Τσίπρα στον Γιάννη Μπουτάρη, ούτε, στη συνέχεια την λαχτάρα της Φώφης Γεννηματά να σπεύσει να δηλώσει πως ήταν... δικός της υποψήφιος. Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι "δεν έγινε ΣΥΡΙΖΑ"... τώρα στα γεράματα, αλλά πώς να δικαιολογήσει το "καπέλωμα". Πάντως η στήριξη Τσίπρα σε Μπουτάρη δεν "κάθισε" καλά ούτε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και οι αντιδράσεις έχουν, ήδη, φθάσει στο Μαξίμου.

Στη δε Νέα Δημοκρατία, στη σύσκεψη της ΝΟΔΕ που έγινε χθες Πέμπτη, η γκρίνια περίσσευε. Αρκετοί εξέφρασαν την άποψη ότι, με την τακτική να μην ανακοινώνεται κάποιο όνομα, ο δρόμος στρώνεται για τον... Μπουτάρη.

Κι ενώ ο Μάκης Κυριζίδης δημοσιεύει βίντεο και ανοίγει αγκάλες για να δεχτεί υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας της "Πρωτοβουλίας" σχεδιάζει το περίγραμμα του δημάρχου που θα ήθελε, σε συνεντεύξεις του. Συμπορεύεται, πάντως, προς το παρόν, με τους συντρόφους του της Πρωτοβουλίας Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη, οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -και χρόνια προσφοράς- κι ετοιμάζουν, όπως λένε οι πληροφορίες, νέες κινήσεις πολύ σύντομα. Προς το παρόν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα αναμένεται να συγκεντρώσουν τα πυρά τους στον τομέα της καθαριότητας, όπου η διοίκηση Μπουτάρη ετοιμάζει ειδική παρουσίαση, παρά το ότι, μέσα στο καλοκαίρι, οι φωτογραφίες σωρών σκουπιδιών και βαρέων αντικειμένων γέμισαν τα σόσιαλ μίντια κι ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας διαμαρτύρονται για οφειλόμενα μηνών. 

Γ. Π.